Loviisan kulttuuripalkinto Päivi Ahvoselle – Loviisa-mitali Loviisan Merenkulkumuseolle

Loviisan kaupunki on palkinnut kulttuurin parissa ansioituneita. Ensimmäistä kertaa jaetun kulttuuripalkinnon sai Päivi Ahvonen. Loviisa-mitali myönnettiin Loviisan Merenkulkumuseolle.

Palkintojen saajat julkistettiin itsenäisyyspäivänä 6.12. Kulttuuripalkinnot jaettiin aiemmin viikolla järjestetyssä tilaisuudessa, koska varsinaista itsenäisyyspäivän vastaanottoa ei tänä vuonna voitu järjestää koronavirusepidemian takia.

Kulttuuripalkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Jatkossa vuosittain jaettava huomionosoitus myönnetään yksityishenkilölle, yhdistykselle tai ryhmälle, jonka teko tai toiminta on vaikuttanut erityisen merkittävästi Loviisan kulttuurielämään tai nostanut Loviisaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti esille.

Kulttuuripalkinnon saajaa sai perusteluineen ehdottaa 7.10. mennessä. Ehdotuksia tuli yhteensä 39, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Palkittu Päivi Ahvonen sai runsaasti ehdotuksia ja perusteluissa mainittiin muun muassa Ahvosen aktiivinen työskentely taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden eteen.

Ahvosen todetaan edistäneen Loviisan kulttuuritoimintaa, olevan innovatiivinen sekä luovasti ja rohkeasti ajan hermoilla.

Kulttuuri on sijoitus josta hyötyy koko yhteisö.

Päivi Ahvonen

– Hän on työstänyt lukuisia projekteja ja ideoita, jotka tekevät Loviisasta positiivisesti erilaisen pikkukaupungin. Hänen avullaan Loviisan kaupungin yhteisöllisyys on vahvistunut ja Loviisan katukuvassa on saatu nauttia värikästä kulttuurielämää, todetaan perusteluissa.

Ahvonen otti tunnustuksen ilolla vastaan mutta totesi jakavansa sen lukuisten muiden ihmisten kanssa.

– Kulttuurista ei voi puhua yksikössä. Sen luonne piilee monikossa, esimerkiksi sellaisissa sanoissa kuin yhdessä, yhteistä, yhteisöllistä.

Ahvonen huomauttaa, ettei kulttuuri ole kulu vaan voittoa tuottava investointi, jonka tuomaa voittoa ei lasketa vain euroissa.

– Kulttuuri tuottaa tutkitusti hyvinvointia, edistää oppimista, luo työpaikkoja, estää syrjäytymistä ja generoi taloudellista voittoa, eli riihikuivaa rahaa.

– Kulttuurin puute taas lisää pahoinvointia ja kaikenlainen pahoinvointi tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Jo nyt mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat suurin yksittäinen syy varhaiseläköitymiseen. Kulttuuri on myös tärkeä mielenterveystyön edistäjä, Ahvonen totesi.

Hän pitää kulttuuria sijoituksena, jonka hedelmistä hyötyy koko yhteisö. Sen vuoksi hän näkee, että kuntien pitää sijoittaa kulttuuriin.

– Kuntien tehtävä on kuntalain mukaankin edistää kuntalaisten hyvinvointia. Kulttuurin positiivisista vaikutuksista on olemassa paljon tutkimusta ja toivoisinkin, että päättäjämme tutustuisivat näihin tutkimuksiin ja tekisivät päätöksiä tutkimustiedon valossa. Jos tutkimuksiin perehtyy, tuntuu hulluudelta kieltäytyä kasvavan ja moniulotteisen hyvinvoinnin mahdollisuudesta. Se on vähän kuin ampuisi lypsylehmän.

Korona on kurittanut kulttuuria kovakouraisesti. Koko ala on kärsinyt, mutta Ahvonen muistuttaa, että takana on valtava määrä yksilöitä.

– Loviisassakin asuu hyvin paljon kulttuurista toimeentulonsa saavia ammattilaisia, joiden panos kaupunkimme imagolle ja asukkaiden hyvinvoinnille on merkittävä. Siksikin olen huolestuneena seurannut kulttuuriin kohdistuvia leikkauksia kaupungissamme.

Kulttuuri on Ahvoselle myös ihmisoikeus, joka edistää tasa-avoa, yhteisön hyvinvointia sekä henkistä vaurautta.

– Kulttuurissa on kyse tieteestä ja taiteesta ja ihmiskunnan sekä yhteisöjen henkisistä saavutuksista. Kysymys kuuluukin, millaisena me kaupunkina, yhteisönä haluamme näyttäytyä?

– Kun säästöistä niin mielellään puhutaan, niin kulttuuriin panostaminen nimenomaan tuo säästöä tulevista menoeristä. Itse haluan lahjoittaa minulle osoitetun palkintosumman Loviisan tanssiopiston kummioppilastoimintaan, sanoo Ahvonen.

Loviisa-mitali jaetaan neljän vuoden välein menestyksekkäälle ja seudulle merkittävälle taiteilijalle, kulttuurityöntekijälle, organisaatiolle tai hankkeelle.

Vuonna 2016 mitalin sai taiteilija Jouni Jäppinen ja vuonna 2012 säveltäjä ja muusikko Arno Kantola.

Loviisan Merenkulkumuseolle nyt myönnetyn Loviisa-mitalin perusteluissa mainitaan muun muassa, että Loviisan Merenkulkumuseo on pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kehittänyt museotyötä, pitänyt taloutensa kunnossa, julkaissut kiinnostavaa kirjallisuutta Loviisan merenkulun historiasta ja pitänyt kiinteistönsä ja kalustonsa kunnossa.

– Jännittävällä ja tutustumisen arvoisella näyttelytoiminnallaan Loviisan Merenkulkumuseo on vuosittain tavoittanut suuren määrän kävijöitä, todetaan perusteluissa.

Loviisan kulttuuripalkinnon Päivi Ahvoselle sekä Loviisa-mitalin Loviisan Merenkulkumuseon Gunilla Törnblomille ja Antti Muuroselle ojensivat sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja Kirsi Kinnunen sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén.

Tilaisuudesta tehty videotallenne on nähtävillä kaupungin verkkosivustolla www.loviisa.fi.

Loviisa-mitali

Loviisan Merenkulkumuseo on pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kehittänyt museotyötä.

Pitänyt taloutensa kunnossa.

Jännittävällä ja tutustumisen arvoisella näyttelytoiminnallaan vuosittain tavoittanut suuren määrän kävijöitä.

Julkaissut kiinnostavaa kirjallisuutta Loviisan merenkulun historiasta.

Pitänyt kiinteistönsä ja kalustonsa kunnossa.

Kulttuuripalkinto

Päivi Ahvonen on työskennellyt aktiivisesti taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden eteen. Hän on työstänyt lukuisia projekteja ja ideoita, jotka tekevät Loviisasta positiivisesti erilaisen pikkukaupungin.

Hän on edistänyt Loviisan kulttuuritoimintaa.

Hän on innovatiivinen, luovasti ja rohkeasti ajan hermolla toimija.

Hänen avullaan Loviisan kaupungin yhteisöllisyys on vahvistunut ja Loviisan katukuvassa on saatu nauttia värikästä kulttuurielämää.

Hän on muun muassa luonut keskustelukanavia, työpajoja, tiloja ja mahdollisuuksia erilaisten töiden ja ideoiden esittämiseen sekä verkostoitumiseen.

Hänen sydämensä sykkii tanssi- ja sirkustaiteelle.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut