Tehotreeniä keholle ja mielelle hyvässä seurassa – Tuolifysio on kuin tehty korona-ajan jumpaksi

On maanantaiaamu. Liki 500 jumpparia, pääosin eläkeläisiä, ovat istahtaneet kodeissaan läppäriensä ääreen kylpypyyhe polvilla.

Kuvaruudun sivussa kulkee chattiraita, johon ilmestyy viestejä jatkuvana nauhana. Terveisiä Turusta! Huomenta Pariisista! Porvoossa sataa. Mitä Rovaniemelle kuuluu, Liisa?

Kun ruudun toisella puolen avautuu kuva takkahuoneesta ja tuolille istahtaa fysioterapeutti Jussi Haapatalo, maksuton etätuolijumppa eli TuoliFysio voi alkaa. Tällä kertaa terästetään nelisenkymmentä minuuttia lonkkia ja alaselkää pyyheliinaa apuna käyttäen.

Mikä ihmeen TuoliFysio?

– Erona perinteiseen tuolijumppaan on se, että tässä lajissa hyödynnetään fysioterapia-alan tutkimustietoa nivelliikkuvuudesta ja muistakin osa-alueista, ja siinä myös joogaa ja pilatesta, kuvailee TuoliFysion® kehittäjä Jussi Haapatalo.

Toiminta sai alkunsa aikoinaan Gammelbackan hyvinvointikeskuksessa. Ryhmä kasvoi kuin pullataikina, mutta joutui koronan takia siirtymään nettiin. Osa jäi rannalle laitetarpeen takia, mutta nettijumpparyhmä kasvoi lopulta ympäri Suomen liki tuhatpäiseksi.

Nettijumpalla on puolensa muulloinkin kuin korona-aikana.

– Kotioloissa voi jumpata, kun itselle sopii, eikä tarvitse kulkea minnekään. Ohjaajan liikkeet näkyvät paremmin, eikä tuolilla istuen huimaile. Mutta kun ei jumppakavereita oikeasti tapaa, ei tämä ihan kokonaan Gammelbackan jumppaa korvaa, kertoo Seija Räsänen.

Pääosin naisvaltaisen porukan keski-ikä on yli 65-vuottta. Haapatalon mukaan tavoitteensa onkin motivoida ikääntynyt väestö liikkumaan ja mahdollistaa heille parempaa arkea kotioloissa.

Vaan ei TuoliFysio mikään ”mummolaji” ole. Se on aika raskastakin liikuntaa ja sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Haapatalo toivoisikin mukaan enemmän miehiä ja sellaisia, jotka eivät yleisiin jumppiin kehtaa tai halua mennä. Myös kotona asia hoituu tehokkaasti – tuolilla istuen.

Sosiaalisuus jää vähemmälle, mutta se toteutuu kuitenkin chatt- viestintänä tuntien aikana, ja uusia tapoja on tutkinnan alla. Sivustolle on avattu myös maksullinen Voimanlähde-ohjelma, jonka kirjastosta löytyy jumppaohjelmia polvitreenistä iskiasjumppaan.

Jussi Haapatalon kehittämästä TuoliFysiosta on tekeillä Pro gradututkielma Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, terveystieteiden opettajakoulutuksen maisteriohjelmassa.

Kiinnostuitko? Kysy lisää tuolijumpasta Jussi Haapatalolta 045 1758 696 tai www.tuolifysio.fi.

Fakta

Kaupunki on täynnä tekemistä ja näkemistä. Esittelemme tässä sarjassa erilaisia harrasteryhmiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut