Tiekunta Sarvisalossa päätti ja perui tiensiirron – tuhansien eurojen käräjälaskua ratkotaan jo toisella kierroksella

Horslök-Lubondaksen tiekunta Sarvisalossa on riidoissa erään tiehoitokunnan maanomistajan kanssa tien siirtämistä koskevassa asiassa.

Tieriidassa päästiin sovintoon jo ennen kuin asia eteni käräjäoikeuden käsittelyyn, mutta nyt erimielisyyttä onkin siitä, kenen kontolle kaatuu oikeudenkäyntikulujen korvaaminen.

Helsingin hovioikeus kumosi Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksen ja palautti riita-asian uudelleen käsiteltäväksi saatteella, että asia pitää ottaa välittömästi ratkaistavaksi ja että käräjäoikeuden pitää ratkaisussaan huomioida myös hovioikeudessa syntyneiden oikeudenkäyntikulujen korvaaminen.

Esimerkiksi tiekunnalle oli jo käräjäoikeuden käsittelystä syntynyt yli 5 700 euron lasku.

Maanomistaja vaati tiekuntaa kumoamaan kesäkuussa 2019 tekemänsä päätöksen, ja niin tiekunta toimikin, tosin vasta 2019 lokakuussa, jolloin tiekunta vasta oli peruuttanut aiemman päätöksensä.

Tiekunta antoi käräjäoikeuden tuomarille selvityksen, että riita on sovittu, mutta maanomistajan mukaan hän ei ole peruuttanut kannettaan.

Moitteen kohteena ollutta tiekunnan päätöstä kun ei oltu peruttu, mutta asia oli ratkaistu uudelleen Maanmittauslaitoksen yksityistietoimituksessa.

Tiekunta oli tehnyt uuden päätöksensä vasta tuon maanmittauksen jälkeen. Maanomistajan mukaan sovinnosta ei ole edes keskusteltu. Kuluja oli kuitenkin jo syntynyt asian hoitamisesta, ja niistä maanomistaja toimitti käräjäoikeudelle erittelyn tammikuussa 2020.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeus ei olisi saanut tehdä johtopäätöstä kanteen peruuttamisesta yksin sen pohjalta, että maanomistaja oli toimittanut sille oikeudenkäyntikululaskun, jossa vieläpä lisäksi oli mainittu erittelyyn sisältyvän siihen mennessä aiheutuneet kulut.

– Tuomioistuimen velvollisuutena on kyselymahdollisuuttaan käyttäen selventää mahdolliset asianosaisten vaatimuksiin ja lausumiin liittyvät epäselvyydet.

Hovioikeus katsoo, ettei käräjäoikeus olisi saanut jättää asiaa sillensä, eikä ratkaista kulujen korvaamista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut