Maksuttomien sote-palveluiden ja maksukattoon laskettavien palveluiden määrä on tulevaisuudessa kasvamassa. Hallituksen asiakasmaksulakiin kaavailemat muutokset ottivat askeleen eteenpäin, kun eduskunnan sote-valiokunta antoi tiistaina asiasta mietintönsä.
Valiokunta pitää lain muuttamista välttämättömänä.
Hallituksen esityksen mukaan lakimuutoksen tavoitteena on poistaa hoidon esteitä ja lisätä terveyden tasa-arvoa. Lisäksi tarkoitus on vähentää perusterveydenhuoltoon hakeutumisen aiheuttamaa taloudellista rasitusta sekä helpottaa etenkin sellaisten lapsiperheiden asemaa, joissa lapsi tarvitsee runsaasti sairaanhoidon palveluja tai joissa on useita sairastavia lapsia.
Maksuttomiksi ovat tulossa hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa ja alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit.
Myös mielenterveyspalvelujen maksuttomuutta perusterveydenhuollossa selkeytetään.
Tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuus laajenee osittain.
Lisäksi valiokunta ehdottaa, että päihteitä käyttäville raskaana oleville suunnatut äitiyspoliklinikoiden palvelut säädetään maksuttomiksi.
Pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen ja muun palveluasumisen maksuperusteet kirjataan nyt lakiin ja maksujen määräytymisperusteita yhdenmukaistetaan. Nykytilanteessa maksuissa on suurta alueellista vaihtelua, koska nykyinen sääntely sallii kuntakohtaisia eroja.
Sote-valiokunta pitää tärkeänä, että tehostetun palveluasumisen ja muun palveluasumisen välistä rajanvetoa selkeytetään jatkovalmistelussa.
Asiakasmaksukatto laajenee suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin.
Lisäksi asiakasmaksut, joiden suorittamiseen on myönnetty toimeentulotukea, kerryttävät jatkossa maksukattoa.
Valiokunnan mietintöön tehtiin kaksi lausumaa ja yksi vastalause.