Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövinkki: Taloyhtiön asukkaat maksavat jatkossa kulutetusta vedestä

Edelleen aika monessa taloyhtiössä maksetaan asunnossa kulutetusta vedestä erillistä henkilölukuun perustuvaa vesivastiketta.

Tähän on nyt tulossa muutos ja vesimaksut tulee lakimuutoksen myötä perustumaan asennettavien vesimittareiden lukemaan.

Eduskunta on nyt hyväksynyt EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain joka astui voimaan 23.11.2020.

Itse taloyhtiöille muutos ei ole kovin suuri, koska monessa asuntokohtaisilla vesimittareilla varustetussa yhtiössä vesimaksut määräytyvät jo nyt mittarin lukemiin.

Näin siksi, että asuntokohtaiset vesimittarit tulivat pakollisiksi uudiskohteissa jo vuonna 2011 ja käyttövesiputkistojen uusimisen yhteydessä vuonna 2013. On tutkittu, että kotitalouksien vedenkulutus vähenee jopa 10-30 prosenttia, kun vedestä laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan.

Lakimuutos tulee jatkossa vaikuttamaan niihin taloyhtiöihin, joissa 23.11.2020 jälkeen haetaan rakennuslupaa käyttövesiputkistojen uusimiselle tai uudisrakentamiselle.

Näihin kohteisiin on asennettava kylmän ja lämpimän veden kulutusta mittaavat etäluettavat vesimittarit ja mittareita on käytettävä taloyhtiön vesikustannusten perimiseen.

Vaikka taloyhtiöissä olisi yhtiöjärjestykseen kirjattu erillinen vesimaksupykälä, menee laki yhtiöjärjestyksen ohi. Nämä etäluettavat vesimittarit kertovat jatkossa kunkin asunnon vesikustannukset ja yhtiöjärjestystä ei tarvitse tätä varten muuttaa.

Muutokset tehdään vasta sitten, kun yhtiöjärjestystä ollaan muutoin päivittämässä. Jos taas vesimittareita ei yhtiössä ole tai ne on asennettu ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa, määrää yhtiöjärjestys edelleen sen, kuinka vedestä aiheutuvat kustannukset taloyhtiössä jaetaan.

Kun lakimuutoksen jälkeen yhtiössä tehdään vesimittariuudistus, tulee osakkaalle antaa asuntoon kohdistuvat vedenkulutustiedot kuukausittain.

Riittäväksi katsotaan, että tiedot ovat jatkuvasti saatavilla asuntoon asennetun vesimittarin tai etäluentaan perustuvan verkkopalvelun kautta.

Kiinteistöliiton mukaan lakimuutos ei tuo taloyhtiöille kohtuuttomia lisävaatimuksia, eikä myöskään merkittäviä lisäkustannuksia isännöintitehtäviin, mutta isännöitsijätodistukseen tulee jatkossa merkitä kun yhtiöön on tehty tämä etäluettava vesimittariuudistus.