Suojavarusteiden kulutus on syksyn aikana hieman lisääntynyt sosiaali- ja terveydenhuollossa, tiedottaa Huoltovarmuuskeskus (HVK). Niitä on pystytty hankkimaan jatkuvasti lisää. Tuotteiden saatavuus on HVK:n mukaan parantunut ja tilanne on hyvä.
Tarvittavien suojavarusteiden määrä on varsin mittava: pelkästään kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia tarvitaan sote-palveluissa vuorokaudessa 600 000–800 000 kappaletta. Näitä suojaimia eli kasvomaskeja käytetään suojaamaan potilasta hoitajan hengitysilmassa mahdollisesti olevilta taudinaiheuttajilta sekä hoitajaa eriteroiskeilta. Näiden saatavuus on HVK:n mukaan hyvä.
Hengityksensuojainten (FFP2 ja FFP3) tarve on HVK:n arvion mukaan 5 000–7 000 kappaletta vuorokaudessa. Nämä suojaavat kantajaansa hengitysteitse tarttuvilta taudinaiheuttajilta eli hoitohenkilökunta pitää niitä esimerkiksi koronapotilaita hoitaessaan. Näiden riittävyys on kansainvälisillä markkinoilla hyvä.
Suojavaatteita puolestaan arvioidaan tarvittavan noin 40 000–60 000 kappaletta vuorokaudessa. Näiden kansainvälinen tarjonta on hyvä. Suojakäsineiden saatavuus on HVK:n mukaan heikentynyt loppusyksystä, mutta saatavuus on edelleen hyvä.
HVK ylläpitää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toimeksiannosta suojavarusteiden tilannekuvaa koronaepidemian aikana.
Tilannekuva perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden tietoihin sekä HVK:n omien hankintojen ja varastotilanteen tietoihin.
Edellinen tilannekuva julkaistiin 22. lokakuuta.