Kuuntele levy: Loviisalaislähtöinen Henrica Westerholm on The Hobsin viulisti. Trion uusi levy on iloinen sekoitus omaa musiikkia ja uudelleen sovitettuja perinteisiä pelimanniralleja.

The Hobsin muodostavat Benjamin Backman, Oscar Grönroos ja Henrica Westerholm. I.J. Granström
Auli Henriksson

Auli Henriksson

Folkyhtye The Hobs julkaisi 12.11. uuden levyn. Yhtyeen viulisti Henrica Westerholm on Loviisassa syntynyt ja kasvanut. Myös musiikkiopinnot hän aloitti Loviisan musiikkiopistossa seitsemänvuotiaana.

Yhtyeen muut jäsenet ovat Benjamin Backman (mandoliini ja kitara) ja Oscar Grönroos (piano, koskettimet ja viulu). Kaikki kolme ovat musisoineet lapsesta asti ja ovat olleet aktiivisia eri pelimannikokoonpanoissa.

– Sekä Oscar että Benjamin tulevat musiikkiperheistä, joissa on oltu aktiivisia niin kansan- kuin pelimannimusiikin saralla. Olen itse löytänyt pelimannimusiikin kansantanssien kautta. Pelimannimusiikki on meidän kaikkien sydäntä lähellä, tykkäämme sen luomasta tunnelmasta ja imusta, jota kansanmusiikki luo, Westerholm kuvailee.

Kolmikko tapasi ensimmäisen kerran vuoden 2015 lopulla Barösundin kansanmusiikkikurssila.

– Sen jälkeen tapasimme useasti ja huomasimme vähitellen, että tykkäämme soittaa yhdessä ja meille on syntynyt hyvä ystävyys, niin siitä syntyi The Hobs.

Yhtyeen työnjako on luonnostaan tasapainossa. Westerholm kuvailee, etteivät he ole sopineet tiettyjä tehtäviä, joita kukin hoitaa, vaan kaikki esittävät uusia ideoita kappaleista, melodioista sekä ehdotuksia sovituksia.

Från Kottby till Lappträsk -kappaleessa yhdistyy kaksi perinteistä pelimannikappaletta, Käpylän poikain viinapolkka ja Polka från Lappträsk.

Henrica Westerholm

Hobsin musiikkia yhtye kuvailee skandinaaviseksi kansanmusiikiksi twistillä.

– Musiikkimme on kansanmusiikkia, jossa on moderni, persoonallinen ja myös vähän humoristinen sovitus.

Uudella levyllä E ni me? on sekoitus omia kappaleita ja perinteisiä pelimannikappaleita, joihin on yhdessä tehty uusi sovitus. Yhdeksän on uusia kappaleita ja kuusi perinteisiä, joihin on tutustuttu esimerkiksi kursseilla ja joihin on tehty oma sovitus.

Från Kottby till Lappträsk -kappaleessa yhdistyy kaksi perinteistä pelimannikappaletta, Käpylän poikain viinapolkka ja Polka från Lappträsk, jotka yhtye on sovittanut yhteen.

– Molemmat kappaleet ovat paikoista, jotka ovat meille tuttuja, ja Lapinjärvi on vielä aika paikallista minulle, niin ajattelimme että olisi kiva laittaa ne yhteen ja nimetä se juuri Käpylästä Lapinjärvelle. Alunperin ajattelimme tehdä niin, että kappaleet tulevat peräkkäin, mutta siitä tulikin yksi kappale, Westerholm hymyilee.

The Hobs on tehnyt keikkoja ja esiintynyt eri tapahtumissa, ja kysyntä on pikkuhiljaa kasvanut. Yhtye oli mukana muun muassa Suomen ruotsalaisen kansanmusiikkinsitituutin järjestämällä Folklandiaristeilyllä viime vuonna. Koronatilanteen vuoksi levynjulkistuskonsertteja ei nyt voida järjestää, mutta kun tilanne sallii, niin siihen satsataan. Siihen asti yhtyettä voi kuunnella Spotifyssa, Youtube Musicissa sekä muissa suoratoistopalveluissa. Fyysistä cd-levyä voi ostaa muun muassa tiedekirja.fi -sivustolta sekä Vaasasta SLS:n asiakaspalvelusta.

Levy kuuluu Folkmusik från Finlands svenskbygder -sarjaan, jota julkaisee Svenska Litteratursällskapet i Finland yhteistyössä Finlands svenska folkmusikinsititutin kanssa.

Video: Från Kottby till Lappträsk (Käpylän poikain viinapolkka & Polka från Lappträsk)

Linkki: The Hobs -yhtyeen koko soittolista Youtubessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.