Loviisalle 1,2 miljoonan euron ja Lapinjärvelle 360 000 euron korotus valtionosuuksiin

Valtioneuvosto on myöntänyt Loviisan kaupungille 1.2 miljoonaa euroa ja Lapinjärven kunnalle 360 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuodelle 2021.

Valtioneuvosto myönsi torstaina Loviisalle 1,2 miljoonaa ja Lapinjärvelle 360 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Sami Kuusivirta
Arto Henriksson

Arto Henriksson

Valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 149 kuntaa ja haettu summa oli yhteensä lähes 346 miljoonaa euroa. Valtionosuuden korotusta myönnettiin 66 kunnalle.

Loviisassa 1,2 miljoonan euron valtionapu merkitsee 81 euroa asukasta kohti. Lapinjärven 360 000 euroa on 138 euroa asukasta kohti. Loviisa haki alunperin 2 miljoonaa euroa.

- Tämä on meille todella tärkeä ja hieno päätös. Kunnissa on vaikea tilanne ja hakemuksia tuli paljon eivätkä läheskään kaikki hakijat sitä saaneet, Loviisan valtuuston puheenjohtaja Otto Andersson kommentoi.

- Olen Loviisan ja myös naapurikunta Lapinjärvenkin puolesta iloinen, että vaikeassa taloustilanteessa valtiolta saatiin apua.

- Loviisan kohdalla avainasemassa oli se, että kaupunki esitti heinäkuun valtuustossa päätetyn talouden tasapainottamisohjelman, joka oli vakuuttava ja hyvä ohjelma, Andersson kertoi.

- Ajat ovat epävarmat ja tämä summa tulee todelliseen tarpeeseen. Meidän pitää nyt Loviisassa yhdessä miten tätä summaa käytetään järkevästi, Andersson kertoi.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Suunnitelma tuli liittää hakemukseen. Valtionapuviranomainen voi asettaa korotuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja.

Korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimia, joihin kunnan on syytä varautua korotuksesta riippumatta. Korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista lisäystä kunnan omassa päätäntävallassa oleviin menoihin. Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

- Harkinnanvaraisen tuen ennätyksellisen suuri hakija- ja saajajoukko osoittaa, kuinka poikkeuksellisia aikoja elämme. Korona on vaikuttanut myös isompiin kaupunkeihin, joita on saajien joukossa. Tukien myöntämisessä olemme noudattaneet niin aiempia tutuksi tulleita kriteerejä kuin huomioineet koronan vaikutukset ja jo maksetut koronaan liittyvät tuet, kertoo kuntaministeri Sirpa Paatero Valtioneuvoston tiedotteessa.

Linkki valtioneuvoston tiedotteeseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.