Perinnekeskus kaupungille? – Kiinteistöllä on myös purettavia taloja, joiden purkukustannus on merkittävä

Loviisan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 23.11. Kuggomin perinnekeskuksen ostamista. Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin ehdotuksen mukaan kaupunki ostaa noin 54 000 neliömetrin suuruisen kiinteistön 20 000 eurolla. Rahat otetaan ehdotuksen mukaan talousarvion kohdasta demokratiapalvelut/maanhankinta.

Kaupunginjohtaja perustelee Kuggomin kiinteistön ostamista sillä, että kiinteistön säilyminen on kaupungille tärkeää ja kaupungilla olevan tarvetta tiloille, joissa lähinnä kolmas sektori järjestäisi sekä kurssi- ja että kulttuuriohjelmaa.

Oker-Blom toteaa esittelytekstissään, että on jo useita tahoja, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään ja jalostamaan toimintaa edelleen.

– Kuggomin kiinteistö on yli vuosisadan ajan ollut yksi alueen tärkeimmistä kansansivistyslaitoksista, jonka kansallisesti merkittävä käsityöosaaminen vahvistaa Loviisan imagoa kestävän kehityksen kaupunkina.

Hän näkee kokonaisuudesta tulevan toimivan, kun kiinteistö jaetaan eri toimintoihin niin alueittain kuin taloudellisesti.

– Ajatus on jakaa kokonaisuus päärakennukseen ympäristöineen sekä veneveistämöhalleihin ympäristöineen.

Ainakin kaksi tonttia voitaisiin myydä yksityiseen käyttöön.

Kiinteistöllä on taloja, jotka pitää purkaa.

– Purkujen kustannukset ovat merkittävät, eikä niitä voida kattaa tontinmyyntituloilla. Päärakennuksen lähellä sijaitsevan ja päärakennukseen kuuluvan rakennuksen purkuun on mahdollista saada tukea, koska purku parantaisi alueen käyttöedellytyksiä ja kohentaisi alueen esteettistä ympäristöä, arvioi Oker-Blom esittelytekstissään.

Venehallien, veneenentisöinnin ja veneveistämön kokonaisuus nähdään perustana yksityiselle liiketoiminnalle.

– Kaupunki voi alussa tai pitkällä aikavälillä omistaa osan toiminnasta, mutta suurin osa toiminnasta ja vetovastuusta olisi yksityisillä toimijoilla.

Päärakennuksesta ympäristöineen, johon kuuluu ainakin neljä rakennusta, vastaisivat kolmannen sektorin toimijat, jotka vastaavat vuokrauksesta ja kunnossapidosta. Kaupunki perisi vuosivuokraa.

Kiinteistön myyjä on Svenska folkskolans vänner rf (SFV). Yhdistys haluaa eroon kiinteistöstä koska se ei sen mielestä sovi omaan toimintaan eikä kiinteistö täytä koulutustilan tarpeita.

Yhdistys toivoo että kiinteistön ostaa julkinen toimija ja että jonkinlaista sivistystyötä järjestetään myös jatkossa, mutta ostaja ei sitoudu mihinkään.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut