Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotivakuutus ei aina korvaa, jos pesukone aiheuttaa kosteusvaurion pesuhuoneessa – Asiantuntija antaa vinkit vahinkojen ja riitojen ehkäisyyn

Suomessa sattuu joka päivä sata vuotovahinkoa. Useimmiten vakuutus korvaa, mutta joskus tulee riitoja.

Suomalaisissa kodeissa sattuu joka päivä noin sata vuotovahinkoa, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine. Iso osa näistä sattuu omakotitaloissa.

Vuotovahinko tarkoittaa sellaista vahinkoa, joka aiheutuu putkistoon kiinteästi kytketyn laitteen rikkoutumisesta tai muusta vuotamisesta.

Suurin osa vuotovahingoista ei aiheuta suuria vahinkoja, kertoo tiedotteessa yksityishenkilöiden omaisuusvahinkoihin liittyvistä riidoista vastaava jaostopäällikkö Tuomas Siirala Finestä. Jos vesi pääsee valumaan rakenteisiin, tuloksena on kuitenkin hyvin kalliita vahinkoja.

Varsin yleinen vuodon syy on se, että keittiössä altaan ja astianpesukoneen viemäriputkisto on asennettu huonosti. Tästä yleensä selvitään allaskaapin korjauksella ja lattian kuivatuksella.

Suomalaiset vakuuttavat kotinsa Tuomas Siiralan mukaan innokkaasti, paremmin kuin elämän muut asiat.

– Meille Fineen tulevista kotivakuutusyhteydenotoista vähintään puolet liittyy vuotovahinkoihin. Omakotitalojen vuotovahingot ovat suhteellisen yleisiä, ja niiden korvaaminen on vakuutusyhtiöissä arkipäivää – 95 prosenttia näistä tapauksista sujuukin vakuutusyhtiön ja vakuutuksenottajan välillä kitkatta. Meille tulevat sitten tapaukset, joissa ei ole päästy yhteisymmärrykseen, Siirala kertoo tiedotteessa.

Käytännössä kaikilla yhtiöillä on sama linja eli puutteellisesta vedeneristyksestä johtuvia vahinkoja ei korvata.

Jaostopäällikkö Tuomas Siirala, Fine

Hyvin yleinen riitatilanne tulee eteen, kun laite rikkoutuu ja syntyy vahinko. Tarkemmissa tutkimuksissa ilmenee, ettei laitteen sijoitustilassa ole ollut määräysten vaatimaa vedeneristystä, joten vesi on päässyt helposti rakenteisiin.

– Usein tämä paikka on kodin pesuhuone. Jos vedeneristys olisi ollut kunnossa, vesi olisi valunut lattiakaivoon ilman vahinkoja. Tällaista vahinkoa vuotovakuutus ei rajoitusehtojensa vuoksi korvaa, koska rakenteiden kastumisen katsotaan johtuvan rakennusvirheestä. Monelle vakuutuksenottajalle tämä tulee ikävänä yllätyksenä. Käytännössä kaikilla yhtiöillä on sama linja eli puutteellisesta vedeneristyksestä johtuvia vahinkoja ei korvata, Siirala sanoo tiedotteessa.

Yleisiä riitojen aiheita ovat myös kattovuodot.

– Kattovahinko korvataan vakuutusehtojen mukaan vain silloin, kun vuoto johtuu myrskytuulesta tai muusta äkillisestä ja ulkoisesta syystä. Jos katto alkaa vuotaa vanhuuttaan, vahinkoa ei korvata. Hyvin yleinen riidanaihe sitten onkin, löytyykö tätä ulkoista syytä.

Vaikka kuinka yrittäisi olla tarkka, vahinkoja sattuu silti. Tuomas Siirala antaa kuitenkin tiedotteessa muutaman vinkin siitä, miten vahinkoja ja riitoja voi ehkäistä.

1. Tutustu vakuutukseen kunnolla.

Tätä ohjetta Siirala kertoo toistavansa jatkuvasti: lue huolella vakuutusesitteet ja tuotetiedot. Jos jokin kohta jää epäselväksi, kannattaa kysyä vakuutusyhtiöltä, mitä se tarkoittaa.

– Vakuutusyhtiöllä on jo lain mukaan velvollisuus kertoa myyntilanteessa riittävät tiedot vakuutuksesta. Vakuutuksenottajan on hyvä muistaa myös oma vastuunsa eli vakuutusyhtiölle pitää aina kertoa kaikki tiedot oikein. Esimerkiksi asuinpinta-alan kanssa kannattaa olla tarkkana.

2. Syynää oma koti tarkasti.

Ennen vakuutuksen ottamista myös omaa kotia kannattaa syynätä tarkasti: Millaiset ovat vedeneristykset? Onko laitteet sijoitettu turvallisiin paikkoihin? Kannattaa myös muistaa esimerkiksi astia- ja pyykinpesukoneen puhdistaminen ja tarkastaa niiden liitännät.

– Vakuutuksen kannalta ongelmallisia ovat myös vääränlaiset asennukset. Suosittelenkin aina ammattitaitoisen asentajan käyttöä, koska kotivakuutus ei yleensä korvaa vahinkoa, jos sen aiheuttaa väärin asennettu laite, Tuomas Siirala sanoo.

3. Ota selville perusasiat talosta

– Vakuutusasiantuntijana korostan aina, että etenkin vanhaa omakotitaloa ostaessa on hyvä ottaa selville perusasiat. Tarkistuslista ei ole kovin pitkä, mutta tärkeä, Siirala sanoo.

Näiden kunnosta kannattaa olla perillä: sadevesien vedenohjaus, kellaritilojen rakennustapa, salaojitus, katto, viemäriputkisto, käyttövesiputket, märkätilat, hormisto ja piippu sekä tulisijat.

– Tämä vaiva maksaa yleensä itsensä takaisin.

3. Ota riitatilanteessa yhteys Fineen

Jos vakuutus ei korvaakaan odotetusti, se on usein pettymys ja järkytys. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa yhteys Fineen, jonka tehtävä on selvittää tilanne kunnolla.

– Ihmiset miettivät, miksi he eivät saa korvauksia, vaikka ovat maksaneet vakuutusta vuosikymmenet ilman vahinkoja. He myös usein kokevat, että vakuutusyhtiön olisi pitänyt tarkastaa talo tai varoittaa mahdollisista ongelmista. Tällaiseen vakuutusyhtiöllä ei yleensä ole velvollisuutta.