Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää : yksityisetkin potilasrekisterit liitettävä Kantaan – "Potilaan hyvään hoitoon liittyy olennaisesti se, että arkaluontoiset tiedot pysyvät turvassa"

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakastietojen sähköisestä käsittelystä tulee uusi laki, kerrottiin hallituksen juuri päättyneessä tiedotustilaisuudessa. Hallitus kertoo tilaisuudessa toimenpiteistä, joihin Suomessa ryhdytään Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron vuoksi.

Hallituksen esityksen mukaan uusi laki vaatisi kaikkien sähköisten järjestelmien liittämistä Kanta-palveluun.

– Tilanne, joka meillä nyt on, että on mahdollista käyttää sähköistä asiakastietojärjestelmää, jota ei ole liitetty Kantaan, poistuu, kertoi johtaja, Minna Saario sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Samalla kansalaisille tulisi samanlainen mahdollisuus katsella omia tietojaan kuin Kanta-järjestelmässä nykyisinkin. Kaikista tietojen katselusta jäisi myös jälki.

Laissa on tarkoitus myös tiukentaa asiakasjärjestelmän tietosuojavaatimuksia.

Myös Kelalle suunnitellaan oikeutta valvoa tiedon säilyttämistä rekisterissä.

Laki tulisi Minna Saarion mukaan voimaan sosiaalihuollossa vuonna 2026, mutta terveyspalveluihin heti kun voimassa eli esitetysti huhtikuussa ensi vuonna.

Saarion sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan parannukset koskisivat koko sote-palveluiden kenttää ja muutokset olisivat merkittäviä. Siksi yrityksille jouduttaneen antamaan pitkähkö siirtymäaika.

– Vastaamo-tietomurto On varmasti ikävyydessään tuonut kentälle varmuuden siitä, että potilaan hyvään hoitoon ja potilasturvaan liittyy äärettömän olennaiselta osalta se, että arkaluontoiset tiedot pysyvät turvassa, Kiuru sanoi.

Muokattu 12.11.2020 kello 14.26: Tarkennettu Minna Saarion kommenttia ja lisätty tieto, että lakiin on tulossa siirtymäaika.