Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Hallitus helpottaa nopeasti henkilötunnuksen muuttamista, vahvan tunnistautumisen vaatimus laajenemassa verkkokaupassa

Hallitus vie nopeasti eteenpäin henkilötunnuksen muuttamista helpottavaa lakia ja ohjausta henkilötunnuksen käyttöön.

– Yksilön kannalta henkilötunnuksen muutaminen on aika suuri asia, koska meillä ei ole olemassa järjestelmää, jossa tieto yhdellä napinpainalluksella muuttuisi kaikkiin paikkoihin, joissa henkilötunnus on käytössä. Se vaatii aika paljon työtä, sanoi kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) hallituksen tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Paateron mukaan tavoitteena on myös, että jossain vaiheessa kaikkien erilaisten estojen teko onnistuisi yhdestä paikasta.

Henkilötunnuksen käsittelyyn ollaan tekemässä ohjausta siitä, mihin tunnusta kannattaa käyttää. Tärkeää on Paateron mukaan muistaa se, että että henkilötunnusta ei voi käyttää ihmisen tunnistamiseen vaan pelkästään yksilöimiseen.

Pitemmällä tähtäimellä kehitetään muun muassa sähköistä henkilöllisyystodistusta.

Hallitus esittää : yksityisetkin potilasrekisterit liitettävä Kantaan – "Potilaan hyvään hoitoon liittyy olennaisesti se, että arkaluontoiset tiedot pysyvät turvassa"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi, että yksilön tunnistetietojen avulla on mahdollista tehdä petoksia myös kuluttajakaupassa. Kuluttajakaupassa laki edellyttää vahvaa tunnistautumista, jos ostoksen maksaa verkossa tai hakee luottoa. Tämä ei kuitenkaan koske kertaluottoa tai laskutuspalvelua, jotka myös ovat rahoitusvaihtoehtoina verkko-ostamisessa. Henrikssonin mukaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on tullut kyselyitä siitä, miksei esimerkiksi pesukoneen osamaksulla ostamisessa edellytetä vahvempaa tunnistautumista.

– Oikeusministeriössä tullaan nyt käynnistämään valmistelu, jotta vahva tunnistautuminen jatkossa koskisi kaikkien kulutusluottosopimusten tekemistä. Tämä pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian, Henriksson kertoi.

– Jatkossa tämä tarkoittaisi, että aina kun kuluttaja ostaa verkkokaupasta, vaaditaan vahvaa tunnistautumista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakastietojen sähköisestä käsittelystä on myös tulossa uusi laki.

Muokattu: Juttua päivitetty kauttaaltaan tiedotustilaisuuden edetessä, viimeksi 12.11.2020 kello 14.05, tarkennettu Paateron ja Henrikssonin kommentteja 14.20.

Vastaamon tietovuodosta tehty huikea määrä rikosilmoituksia – tällainen on uhkausviesti

Miten toimia jos on Vastaamon tietomurron uhri? Tässä tärkeimmät ohjeet ja neuvot tuen hakemiseksi

"Voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja usean vuoden selvitystyöhön" – ikävä rikollisuuden muoto menee ihon alle

Vastaamo-vuotoa tutkiva poliisi vetoaa, ettei yksityiskohtia julkaistaisi – Ei ole varmuutta, ovatko murtaja ja kiristäjä samat

Kuluttajaviranomainen: Ryhmäkanteella ei voi nyt hakea korvausta Vastaamon tietomurrosta

Case Vastaamo herätti suomalaiset – GDPR ei olekaan vain EU-tason horinaa

Vastaamon entinen toimitusjohtaja kiistää tienneensä tietovuodosta

Psykoloterapiakeskus Vastaamon luottamuksellisia asiakastietoja päätyi rikollisiin käsiin