Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaatekauppaa ei vältellä koronan takia – tutkimus kertoo myös, että kivijalkakauppa ei ole pelkkä sovituskoppi verkosta ostaville

Muoti- ja urheilukauppa ry:n teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat vaatteita ja kenkiä tarpeeseen. Koronapandemia on runnellut muotikauppaa ennen näkemättömällä voimalla. Kuitenkin vain 6 prosenttia kyselyyn vastaajista ilmoitti verkkokaupan valinnan syyksi halun vältellä ihmisiä covid-19-viruksen vuoksi, kerrotaan tiedotteessa.

– Koronasyksynä tärkein syy olla ostamatta on se, ettei ole tarvetta hankinnalle. Myös heräteostoksia tehdään hyvin vähän, kertoo toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää Muoti- ja urheilukauppa ry:n tiedotteessa.

Tutkimus vahvisti tiedotteen mukaan vääriksi myös pitkään eläneet harhaluulot siitä, että kuluttajat käyttävät kivijalkakauppoja sovituskoppeinaan ennen asiointia verkkokaupassa. Vain yksi prosentti vastaajista kertoi tutustuvansa tuotteisiin ensin kivijalkamyymälässä ja ostavansa tuotteen sitten verkosta. Toisaalta vain kaksi prosenttia kertoi tutustuvansa tuotteisiin ensin verkossa ja ostavansa tuotteen sitten verkosta.

Hinta on suomalaisille edelleen tärkein valintaperuste, niin verkossa kuin kivijalassakin. Tärkeimpinä ostomotiiveina näyttäytyi järkiperäiset tarpeet sekä vanhan vaatteen kuluminen tai rikkoutuminen. Kivajalkamyymälästä ostamisen keskeisiä syitä olivat hinnan lisäksi sovittamismahdollisuus, hyvä sijainti ja se, että tuotteen saa heti mukaan.

Tiedot käyvät ilmi yhdistyksen yhdessä Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu ry:n kanssa Kantarilla teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että yli puolet ostopäätöksen tehneistä kuluttajista menee suoraan ostopaikkaan, myymälään tai verkkokauppaan, ilman etukäteen tehtyä valikoimiin tutustumista. Vaikka tarve on selkeä ostoperuste, yhä useampi suomalainen myöntää hankkivansa vaatteita ja jalkineita ulkonäön ja itsensä hemmottelun vuoksi. Myös vastuullisuusteemat alkavat nyt näkyä kuluttajien ostoperusteissa.