Pyhtään entinen kunnantalo muuttuu kulttuuritaloksi - ensi kesän toimintaa jo suunniteltu

Netta Norrolla ja Vesa Ristimäellä on jo paljon ajatuksia tulevalle toiminnalle. Tiina Sundgren
Auli Henriksson

Auli Henriksson

Pyhtään entinen kunnantalo vaihtoi keskiviikkona omistajaa, kun kunta allekirjoitti kauppasopimuksen Pyhtään Kulttuuritalo Oy:n kanssa. Kunnanvirasto on ollut tyhjillään vuoden alusta alkaen viraston siirryttyä Pyhtäänlinnaan. Kauppahinta oli 32 500 euroa. Kauppa on ehdollinen ja edellyttää Pyhtään Kulttuurivirasto Oy:n hankkeelle haetun toiminnan kehittämisrahoituksen toteutumista. Kaupanteon yhteydessä kunta luovutti pyhtääläisen Timo Perin ”Luovuus” -teoksen Pyhtään Kulttuuritalo Oy:lle.

Kulttuuritalon pyrkimyksenä on toimia kotina ja alustana erilaisille kulttuurisille sisällöille. Yritys on voittoa tavoittelematon, joten tiloja tarjotaan maltillisin hinnoin pitkä- ja lyhytaikaiseen käyttöön, kerrotaan Kulttuuritalo Oy:n tiedotteessa. Operatiiviset kumppanit ja talon käyttäjät pyritään löytämään ensisijaisesti Pyntään talousalueelta. Sisältötarjontaa tuotetaan myös itse.

– Kesällä 2021 on luvassa blues-, jazz- sekä pop-tapahtuma ja festivaaliohjelmaa lapsille, kertoo tiedotteessa yksi omistajista, Vesa Ristimäki.

– Ensi kesänä avaamme päätalon alakertaan kulttuuriolohuoneen, jonka yhteyteen on suunnitteilla taidegalleriatoimintaa, kädentaitotuotteiden myyntiä sekä kahvilatoimintaa. Galleriatoiminta avataan Pyhtään taideyhdistyksen kanssa ja kuukausittain vaihtuvia näyttelyjä järjestetään vähintään kesäkuukausien aikana, kertoo tiedotteessa yhteisöjen kanssa pitkään työskennellyt Netta Norro.

Kesällä 2021 galleriassa nähdään myös muusikko Pave Maijasen Kuva & valo ja valokuvaaja Stefan Bremerin kuvaamien legendaaristen suomalaisten levykansien näyttely.

Tilassa pyritään myös järjestämään taiteilijahaastatteluja ja -luentoja, keskusteluja ja muita kokoontumisia. Kulttuuri-iltamien, seminaarien ja luentojen sisältökumppanina toimii muun muassa Osuuskunta Lilith.

Suunnitellun galleria- ja kahvilatoiminnan sekä myyjäisten ja kirpputorien toteutuessa Kulttuuritalo työllistää hankkeen tiimoilta Pyhtään seudun nuoria erityisesti kesäaikaan.

– Alustavasti olemme käyneet keskusteluja muun muassa laulunopettaja Emilia Vesalainen-Pellaksen, kitaransoiton opettaja Wiljami Salmisen sekä kurssi-ja työtilatoiminnan osalta Pyhtään Taideseuran Jaana Klamin kanssa. Kotimainen kitaranvalmistaja Arvo Guitars Oy tulee myös toimimaan kiinteistössä, Ristimäki kertoo.

Myöhemmin kiinteistön kellaritiloihin pyritään rakentamaan myös puitteet musiikin harjoitteluun ja äänitystoimintaan sekä nuorten musiikki-, äänitystudio- ja pelikoulutukseen.

–Toivoisimme nyt pyhtääläisiltä ja lähialueiden asukkailta ehdotuksia, toiveita ja vinkkejä siitä, minkälaista luovaa toimintaa Pyhtäälle kaivataan. Otamme mielellämme vastaan myös yhteydenottoja luovan alan toimijoilta, jotka kaipaavat pitempi- tai lyhyempiaikaista tilaa toiminnalleen, Norro lisää.

Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse pyhtaankulttuuritalo@gmail.com.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.