Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työpaikat ovat selvinneet korona-ajasta hyvin – suurimmat tartuntaryppäät peräisin kausityöläisten yhteisasunnoista

Suomalaiset työpaikat ovat selvinneet korona-ajasta suhteellisen hyvin, katsoo Työterveyslaitos

Työnantajat ovat pääosin pystyneet hoitamaan velvollisuutensa huolehtia työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta.

– Vaikka epidemian torjuntaan jouduttiin yllättäen, vaikuttavat työpaikkojen työsuojelun ja työterveyden prosessit toimineen myös koronapandemian ehkäisyssä, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula tiedotteessa.

Työpaikoilta saatuja tartuntoja on todettu suhteellisen vähän, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) syyskuun arvion mukaan noin kymmenen prosenttia kartoitetuista altistumistilanteista olisi lähtöisin työpaikoilta.

Suurimmat tartuntaryppäät ovat liittyneet kausityöläisten yhteisasumiseen maatalous- ja rakennusaloilla ja näissäkin tapauksissa jatkotartunnoilta on vältytty.

Täsmällisiä tietoja työpaikoilla tapahtuneista tartunnoista ei kuitenkaan ole saatavilla.

Työterveyslaitoksen teollisuustyöpaikkojen työsuojelupäälliköille tekemän kyselyn mukaan kaikissa kyselyyn vastanneissa työpaikoissa oli ryhdytty torjuntatoimiin ja yli 90 prosentissa työpaikoista torjuntatoimet perustuivat omaan riskinarvioon valtionjohdon ja viranomaisten ohjeiden ohella.

Palvelualat kuten majoitus- ja ravintola-ala sekä kaupan ala joutuivat etulinjaan koronaepidemian ehkäisyssä heti keväällä. Esimerkiksi noin 30 000 henkeä työllistävässä K-ryhmässä otettiin nopeasti käyttöön turvallisuuteen liittyviä keinoja, kauppoihin asennettiin muun muassa turvapleksejä.

Koronapandemian pitkittyminen saattaa koetella työpaikkojen turnauskestävyyttä.

– Jatkossa työnantajien on tärkeää muistuttaa henkilöstöä sovituista pelisäännöistä. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota ohjeiden noudattamiseen myös taukojen ja työpaikkaruokailun aikana. Turvaväleistä ja hygieniasta on pidettävä huolta, vaikka maskeja käytettäisiinkin, muistuttaa Antti Koivula.