Svenska veckan ensi viikolla – käy vaikka kahvitreffeillä ruotsiksi

Ruotsalaisuuden viikolla on Loviisassa monenlaista ohjelmaa. arkisto/Riitta Kumpulainen

Ruotsalaisuuden viikkoa vietetään aina marraskuun ruotsalaisuuden päivän 6.11. yhteydessä. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Svenska veckan on Folktingetin johtama ja koordinoima tapahtuma, joka vietetään 17 eri paikkakunnalla, Loviisa mukaan lukien.

Koronavirustilanteesta johtuen suurin osa Svenska veckan -tapahtumista on siirtynyt verkkoon, esimerkiksi Svenska veckan digitalt -verkkosivuilla löytyy elokuvia, striimattuja näytöksiä, museokäyntejä ja paljon muuta, kerrotaan Loviisan kaupungin tiedotteessa.

Arne Alligator – Sjung med! -elokuvalla on ensi-ilta Suomessa ruotsalaisuuden viikolla ja silloin jokaisella on mahdollisuus katsoa ja laulaa mukana niin usein kuin haluaa.

Elokuva on nähtävillä 2.-8.11.

40 minuuttia kestävä elokuva sopii parhaiten 4-9-vuotiaille. Svenska veckan-digitalt löytyy sivustolla svenskaveckan.fi.

Loviisassa ei covid-19 tilanteen takia järjestetä ruotsalaisuuden päivän juhlaa, sen sijaan voi seurata Folktingetin Svenska dagen -juhlaa suoralähetyksenä Yle Teemalla 6. marraskuuta kello 19.55-22. Ohjelmassa mielenkiintoisia keskusteluja, musiikkia sekä palkinnonjakoja.

Ruotsalaisuuden viikon aikana Loviisan pääkirjastoon kootaan kauneimmat ruotsinkieliset sanat. Kirjasto haastaa mukaan kaikki kuntalaiset, koulut, varhaiskasvatuksen ja asumispalveluiden yksiköt.

Kauneimman ruotsinkielisen sanan voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen jaana.laaksonen@loviisa.fi tai kertoa sen kirjaston virtuaalisessa Kauniit sanat -Facebook-tapahtumassa 8.11. mennessä.

Kirjasto kokoaa sanat Svenska veckan -seinälle.

Kuva seinästä julkaistaan kirjaston Facebook-sivuilla, Instagramissa ja kaupungin verkkosivustolla. Katsotaan, kuinka monta kaunista sanaa seinälle ilmestyy viikon aikana!

Kauneimman sanan voi myös tulla kirjoittamaan pääkirjaston Svenska veckan -seinälle ruotsalaisuuden viikolla 2.–8.11. kirjaston aukioloaikoina.

Kirjasto suosittelee ottamaan mukaan oman kynän ja käyttämään kasvomaskia kirjaston tiloissa.

Keskiviikkona 4.11. kahvitellaan ruotsiksi – kaffe på svenska kello 14. Tapaa työtoverin, ystävän tai perheenjäsenen oikeasti tai virtuaalisesti. Juokaa kuppi kahvia ja keskustelkaa ruotsiksi.

Kumppanuustalo Kulman kielikahvilassa voi harjoitella ruotsin puhumista rennossa seurassa kello 14-16.

Viikon aikana Teatteri Taimine vierailee Loviisassa ja esittää näytelmän Ruskigt på riktigt Hembackan päiväkotilapsille sekä Leka skogen Sävträsk skolan oppilaille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.