Loviisa vastaa netissä koronakysymyksiin – testaus toimii tällä hetkellä hyvin

Loviisassa koronapotilaiden määrät lisääntyivät rajusti reilun viikon aikana, mutta nyt tilanne on tasaantunut. arkisto/Riitta Ketola
Riitta Ketola

Riitta Ketola

Koronavirustartuntojen määrä on noussut Loviisassa muutaman viikon aikana. Vielä muutama viikko sitten kumulatiivisten tartuntojen määrä oli 23, nyt 55. Näin kertoo johtava lääkäri Marika Ylärakkola.

Lapinjärvellä määrä on edelleen yhdeksän.

Näytteenotto sujuu hänen mukaansa hyvin Loviisassa.

– Ei ole juurikaan ruuhkaa näytteenottoon, vaikka niitä otetaankin verrattain paljon. Testitulos tulee tällä hetkellä alle vuorokaudessa, mutta tilanne voi vaihtua nopeasti mikäli näytemäärä nousevat, huomauttaa Ylärakkola.

Myös perusturvajohtaja Carita Schröderin käsitys on se, että näytteenotto ja vastauksien saaminen toimii suhteellisen nopeasti. Näytteidenotosta vastaa Loviisassa nyt Huslab.

Loviisan kaupungin työntekijöille tulee paljon koronaan liittyviä kyselyjä. Tämän vuoksi kaupungin verkkosivuston Covid-19-sivulle on lisätty vastauksia koronavirustilanteesta.

– Henkilökunta saa paremmin keskittyä töihinsä, mutta yritämme myös rauhoittaa kaupunkilaisia. On ollut monenlaista ihmettelyä, ja osin on myös levitetty väärää tietoa sosiaalisessa mediassa. Ajattelimme, että nyt voisi olla sopiva koota aihealueita, joiden on todettu kiinnostavan.

Schröder tietää, että monet haluaisivat tietää vieläkin enemmän asioista, kuten millä alueilla ja missä kouluissa tartuntoja on ollut.

– Mutta tilanne on nyt sellainen, että koronaviruksen voi saada missä vaan. Sitä ei voi enää estää välttelemällä jotain tiettyä kylää tai asuinaluetta. Sen vuoksi kannustamme maskien käyttöön, käsihygieniasta huolehtimiseen ja turvavälien pitämiseen.

Hän toivoo myös, että yksityistilaisuuksien pitämistä vältettäisiin.

Viime viikkojen lisääntyneet tartuntamäärät johtuvat pitkälti juuri yksityistilaisuudesta.

– Selvästi suurin osuus viimeisen reilun viikon aikana ilmaantuneista tartunnoista on peräisin aiemmin kerrotusta, Loviisassa järjestetystä yksityistilaisuudesta.

Tilaisuuteen osallistuneet on saatu jäljitettyä ja positiivisen koronavastauksen saaneet asetettua eristykseen.

– Syytä suureen huoleen ei ole, sillä vaikka kaupungin tartuntatilanne on vakava, on paikallisilla asiantuntijoilla ja viranomaisilla hyvä mahdollisuus saada kaupungin koronatilanne rauhoittumaan, Schröder huomauttaa.

Koronavirustilanne Loviisassa on muun Uudenmaan tavoin edelleen kiihtymisvaiheessa huolimatta tapausten tämänhetkisestä korkeasta ilmaantuvuusluvusta. Tämä johtuu siitä, että leviämisvaiheen kriteeristöön liittyy muitakin mittareita.

Nyt kaupungin sivuille avatun covid-19-sivuston Carita Schröder toivoo antavan paremman työrauhan kaupungin työntekijöille.

– Loviisan kaupungin ammattilaisten ja virkamiesten työpanos täytyy keskittää nyt koronavirustilanteen hoitamiseen. He tekevät parhaansa tilanteessa, jossa he hoitavat ennen kokematonta tautiepidemiaa yrittäen samalla vastata kaupunginvaltuuston asettamiin taloudellisiin säästöihin muun muassa lomautusten muodossa, Schröder toteaa.

– Jokainen kuntalainen voi auttaa turvaamaan terveydenhuollon kantokykyä noudattamalla saamiaan ohjeita, suosituksia ja rajoituksia.

Schröder on huomannut, että maskeja käytetään Loviisassa nykyään entistä enemmän, mutta aina on toki parantamisen varaa.

– Tietysti on aina niitä tilanteita ja sairauksia, joissa maskia ei voi pitää, mutta suositeltavaa sen käyttö on. Se on pieni vaiva, jos sillä pystytään hillitsemään taudin leviämistä.

– Tässä on nyt menossa yhteiset talkoot.

Kotiin ei kuitenkaan kannata eristäytyä, sillä sosiaaliset suhteet ovat kaikille tärkeitä. Sen sijaan väenpaljouksia kannattaa vältellä.

– Onneksi me suomalaiset emme ole niin kovia halailemaan ja antamaan poskipusuja. Ystävyyssuhteissakin turvaväliajattelu tulee luonnostaan. Näinä aikoina on silti todella tärkeää säilyttää sosiaaliset kontaktit.

Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta löytyy kaupungin verkkosivustolta osoitteessa www.loviisa.fi/koronavirus

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.