Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten toimia jos on Vastaamon tietomurron uhri? Tässä tärkeimmät ohjeet ja neuvot tuen hakemiseksi

Poliisi on julkaissut toimintaohjeet psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreille rikoksen ilmoittamiseksi.

Tietovuodon uhreina oleville yksityisille henkilöille on lähetetty kiristysviestejä.

Apua ja tukea saa myös Rikosuhripäivystyksestä. Samoin valtioneuvoston verkkosivuilla on linkkejä tärkeimpiin avuntarjoajiin.

Kuluttajaliittokin avasi maanantaina neuvontanumeron, josta kuka tahansa voi kysyä omista oikeuksistaan asiakkaana tai potilaana.

Myös Suomen Punaisen Ristin auttava puhelin on avoinna.

Sähköisiä rikosilmoituksia on tehty jo tuhansia ja poliisin mukaan sen sivustoilla on hitautta suurten käyttäjämäärien takia. Jos ilmoitusta ei pääse tekemään heti, sen voi tehdä myöhemminkin, poliisi neuvoo.

Rikosilmoituksessa on mainittava sana Vastaamo ja kenelle mahdollinen kiristysviesti on osoitettu. Myös mahdolliset lunnasvaatimukset ja toimitustapa tilinumeroineen tarvitaan ilmoituksessa.

Sekin on mainittava, jos lunnaita on maksettu.

Poliisi muistuttaa, että lunnaita ei pidä maksaa, eikä se takaa henkilötietojen poistamista tai estä mahdollisia väärinkäytöksiä.

Rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen yksityishenkilöksi. Lomakepohja ohjaa tarvittavien tietojen täyttämisessä, esimerkiksi kohtiin muut rikokset ja tekopaikkana internet.

Jos sähköiseen ilmoitukseen ei ole mahdollisuutta, ilmoituksen voi tehdä lähimmällä poliisilaitoksella. Hätäkeskukseen asiasta ei kuitenkaan pidä soittaa.

Poliisi muistuttaa, että vuodetun tiedon välittäminen, käsitteleminen ja tallentaminen täyttävät rikoksen tunnusmerkistön.

Kuluttajaliiton maanantaina avaamasta kaikille avoimesta neuvontanumerosta kuka tahansa voi kysyä omista oikeuksistaan asiakkaana tai potilaana Vastaamon tietosuojavuotoon liittyen.

Kuluttajan ja potilaan lakineuvontanumerosta voi kysyä esimerkiksi, mitkä ovat tietosuojamurron kohteeksi joutuneen oikeudet, kenellä on oikeus vahingonkorvaukseen ja miten nyt tulisi toimia. Edelleen voi kysyä, miten voi suojautua identiteettivarkaudelta mahdollisimman hyvin.

Kuluttajaliiton kaikille avoin kuluttajan ja potilaan lakineuvonta palvelee

maanantaista perjantaihin kello 9-12 ja kello 13-16 numerossa 09 454 22150.

Tietosuojavaltuutettu neuvoo Vastaamon tietovuodon kohteeksi joutuneita muun muassa tarkkailemaan tilitapahtumiaan ja harkitsemaan Oma luottokielto -merkinnän tekemistä. Sen voi tehdä Suomen Asiakastiedon ja Bisnode Finlandin verkkosivujen kautta. Merkinnän tekeminen on maksullista.

Postilta voi pyytää muuttosuojausta ja tietojen luovuttamisen kieltämistä. Rajoituksella voidaan estää henkilötiedoilla tehtävät osoitteenmuutokset.

Henkilö voi myös kieltää itsensä merkitsemisen Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi ilman erillistä suostumusta.

Rikosuhripäivystyksen numero 116 006 palvelee suomeksi arkisin kello 9-20 ja ruotsiksi kello 12-14. Puhelu on maksuton.

Punaisen Ristin auttava puhelin on auki kello 9-21 numerossa 0800 100 200. Auttava puhelin on tarkoitettu kriisiavuksi tietomurrosta kärsiville asiakkaille.

Myös esimerkiksi Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.

Jos tietojen levittämisellä uhkaillaan tai kiristetään, viesteistä on otettava näyttökuvat todisteeksi ja tehtävä rikosilmoitus poliisille, neuvoo Rikosuhripäivystys. Kiristäjälle ei pidä maksaa.

Jos näkee omia tietojaan julkistettuna, niistäkin on otettava näyttökuvat todisteeksi.

Valtioneuvoston sivuilla on lista tärkeimmistä avuntarjoajista Vastaamon tietomurron uhreille.

Digi- ja väestötietoviraston sivuilla on kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille.