Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökki talviteloille: katso sähkömittaria koskevat vinkit – miksi pääkytkimestä katkaisu ei välttämättä ole fiksuin ratkaisu

Mökkeily on yksi suomalaisten lempiharrastuksista, ja moni mökkeilee nykyisin ympäri vuoden.

Jos mökillä käynti harvenee tai päättyy kokonaan talvikaudeksi, on mökki hyvä laittaa talvikuntoon jo hyvissä ajoin ennen pakkassäitä, tiedottaa Porvoon Energia. Vinkit toimivat muidenkin energiayhtiöiden alueella.

Tottuneet mökkeilijät tietävät, mitä mökin talviteloille laittaminen tarkoittaa. Tuoreemmille mökinomistajille saattaa olla hyvä tutustua erilaisiin vinkkeihin ja ohjeisiin, joilla varmistetaan mökin hyvä talvitilanne, taloudellinen kylmän kauden sähkönkäyttö sekä ehkäistään esimerkiksi vahinkojen tapahtumista.

Jos mökkiä on tarkoitus käyttää myös talvella, ja siellä pitää peruslämpö talven yli, on lämmitystä hyvä säätää ennen pakkasten tuloa. Sopiva peruslämpötila on 5-15 astetta. Mikäli mökille tulee vesi, vesiputket kannattaa tyhjentää, jos se on mahdollista, ja pumppu huolehtia sisätiloihin.

Jos mökkiä ei ole rakennettu talvikäyttöön eikä sitä käytetä talvella, peruslämpöä ei kannata pitää päällä. Kuivanapitolämmityksessä mökkiä pidetään termostaattien avulla 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Kuivanapitolämmitykseen sopii myös aurinkoilmalämmitin, jota ei tarvitse kytkeä lainkaan sähköverkkoon.

Etäohjattavia lämmitysjärjestelmiä on nykyään mahdollista hankkia jälkikäteenkin, energiayhtiö muistuttaa. Niiden avulla voi paitsi lisätä mökin käyttömukavuutta myös energiatehokkuutta.

Kauko-ohjauksella voit esimerkiksi nostaa mökin lämpöä ennen mökkimatkaa, jolloin mökki on mukavasti lämmin heti, kun saavut paikalle. Sähköä menee vähemmän, kun mökki lämmitetään pienemmällä teholla pidemmän ajan kuluessa.

Jos käytössäsi on etäluettava sähkömittari, voit katkaista mökin sähköt pääkytkimen sijaan mittaristasi. Tieto sähkönkulutuksen loppumisesta menee silloin verkkoyhtiöön, ja sinua laskutetaan vain todellisesta kulutuksesta, ei aiempaan kulutukseen perustuvan arvion mukaan.

Jos virta katkaistaan pääkytkimestä, arviolaskut on lähetettävä, koska yhteys mittariin ja sitä myötä käyttötietoihin katkeaa. Kun mittari pysyy yhteydessä sähköyhtiöön, saa yhtiö tietoa myös mahdollisista vioista.

Mökin sähkönkulutusta kannattaa seurata sähköyhtiöltä saatavista kulutusraporteista. Jos kulutuksessa on poikkeamia, voidaan mahdollisiin ongelmiin tarttua tehokkaasti heti kun ne huomataan, ei vasta kun kevät koittaa ja mökin aktiivisempi käyttö taas alkaa.