Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nopeusrajoituksia lasketaan maanteillä – tämäkin pitää muistaa: "Tien reunasta voi pöllähtää varsinkin hämäräaikaan hirvieläimiä"

Maanteillä siirrytään talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin torstaista 22. lokakuuta alkaen. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa lokakuun loppuun mennessä. Pääosin rajoitukset vaihdetaan viikolla 44.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. Alempiin nopeuksiin vaikuttavat muun muassa liikenteen suuri määrä tai heikompi turvallisuustaso, kerrotaan Väyläviraston tiedotteessa.

Talvirajoitusten ansiosta säästyy vuosittain arviolta 8 ihmisen henki ja useita kymmeniä jää loukkaantumatta. Alennetuista rajoituksista on muutakin hyötyä: polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee.

Autoilijoiden kannattaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa, laittaa tuulilasit priimakuntoon, tarkistaa valojen toimivuus sekä keventää kaasujalkaa heikossa näkyvyydessä. Näin reagoinnille jää paremmin aikaa. Maanteillä ajaessa on myös tärkeä muistaa, että hirvenmetsästyskausi on menossa.

– Sieltä tien reunasta voi pöllähtää varsinkin hämäräaikaan hirvieläimiä eteen ihan yllättäen, eikä niillä ole valoja tai heijastimia, muistuttaa tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta tiedotteessa.

Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteellisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan. Lisäksi sadan kilometrin rajoitus pysyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä esimerkiksi Lapissa.

Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia käytetään esimerkiksi valtateillä 1 ja 7.

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin nopeusrajoitusmerkki sallii.

Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis–huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.