Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi muistuttaa syystalven vaaroista – näkyvyys kuntoon ennen liikkeelle lähtöä

Itä-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa jälleen autoilijoita syystalven liikenteen vaaroista. Näkyvyysongelma jäisten lasien suhteen on ilmiselvä, mutta lähes yhtä paha haitta ovat huurteiset ja märät lasit.

– Tämä korostuu varsinkin kirkkaina aamuina matalalta paistavaan vasta-aurinkoon ajaessa. Näkyvyys sivulasien läpi on yhtä tärkeää kuin näkyvyys tuulilasista. Varaathan siis riittävästi aikaa auton lämmittämiseen ja lasien puhdistamiseen, komisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta neuvoo tiedotteessa.

Tärkeää on myös tarkistaa ajoneuvon valojen kunto.

Toimivat valot helpottavat muuta liikennettä arvioimaan vastaantulevan ajoneuvon etäisyyttä ohitustilanteissa, näkemään kevyen liikenteen ja hirvieläimet.

– Valojen käyttöön tulee myös paneutua. Uusissa ja uudehkoissa autoissa on vakiovarusteina päiväajovalot. Kun ne ovat kytkettyinä, takavalot eivät yleensä pala. Sateessa, sumussa, hämärässä ja pimeässä päivävaloja ei saa käyttää, Sartanen painottaa.

Ongelmaksi voi muodostua myös se, että esimerkiksi valoisaan aikaan sumurintamaan ajettaessa valoautomatiikka ei tunnista tilannetta ja takavalot eivät syty. Se kasvattaa peräänajon riskiä.

– Useiden ajoneuvojen peräänajosumat ovat tyypillinen syksyn ja talven ongelma.

Sartanen nostaa esille myös ajoetäisyydet ja nopeusrajoituksien noudattamisen.

– Vaikka yleisesti puhutaan talvinopeusrajoituksista, ovat ne ensisijaisesti pimeän ja hämärän kelin rajoituksia. Koska näissä olosuhteissa pystyy tekemään havaintoja muista huomattavasti myöhemmin, on järkevää pudottaa nopeutta. Se antaa pelivaraa ja mahdollistaa oikeat toimenpiteet vaaratilanteissa.

Poliisi muistuttaa, että tällä hetkellä käynnissä oleva metsästyskausi ajaa myös yllättäviin paikkoihin.

– Ainoa tapa välttää eläinonnettomuuksia on ajonopeuksien pudottaminen. Tämä kannattaa tehdä erityisesti alueilla, joissa on liikennemerkeillä varoitettu hirvieläimistä. Vaikka onnettomuutta ei voisikaan välttää, sen seuraukset lievenevät nopeutta pudottamalla, Sartanen sanoo.