Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänikirja ”Taakka” | Sonja Ilvetsalo-Koskisen scifikirja Valkosta perustuu osittain tositapahtumiin - katso videonäyte äänikirjasta

Scifikirjassa todellisia tapahtumia, faktoja, paikkoja ja ihmisiä punotaan fiktiiviseen tarinaan, jonka juoni kiertyy aika-avaruuden repeämään Hudössä.

Muusikko Matti Häyhä on jo neljän viikon ajan lukenut loviisalaisella Lasse Anderssonin studiolla ääneen Sonja Ilvetsalo-Koskisen kirjoittamaa teosta ”Taakka”. Kasassa on jo noin kahdeksan tuntia tallennetta ja edessä vielä parin tunnin urakka.

– Kirja on viihdyttävä scifi, johon on punottu todellisia tapahtumia ja ihmisiä Valkon historiasta sekä liitetty ne keksittyjen tapahtumien ja hahmojen joukkoon, kiteytti Sonja Ilvetsalo-Koskinen kirjaansa.

Kirjan juoni kiertyy Hudön saarelle syntyneen aika-avaruuden repeämän ympärille. Vuosisatojen varrella repeämä imaisee ja sylkäisee ihmisiä sekä esineitä mystisellä tavalla, kunnes kirjan päähenkilö pääsee perille repeämän toiminnasta.

Kerran repämä avautui 7. huhtikuuta 1918, jolloin saksalaisten joukot ja suomalaiset jääkärit aloittivat keskipäivällä maihinnousun Valkon satamassa. Yksi punakaartilainen ja saksalainen imeytyi toiseen aikaulottuvuuteen.

Vastaavanlaisia aika-avaruuden repeämiä on kirjan mukaan muuallakin ympäri maailmaa.

– Suomi24-palstalta luin aikanaan mielenkiintoisia kirjoituksia Hudön valoilmiöistä, joista kertyi valtava määrä tarinoita. Totesin, että vau, tästä saisi hienon kirjan, Sonja kuvaili.

Scifikirja Taakka on kunnianosoitus Valkolle ja sen värikkäälle historialle.

Sonja Ilvetsalo-Koskinen

Tapahtumapaikat ovat monille tuttuja, ja niissä on helppo kulkea sielunsa silmillä kirjaa lukiessa tai äänikirjaa kuunnellessa. Myös useimmat nimeltä mainitut henkilöt ovat todellisia, samoin juonen monet käänteet perustuvat historiallisiin tositapahtumiin.

Entinen merimieskapakka Rio on kirjan keskeinen tapahtumapaikka, mutta myös Zilton ja Saltbodan mainitaan. Samoin rantabaariksi kutsuttu rantatörmä Valkolammella.

Kirjassa viitataan Valkon värikkään historian dramaattisiin tapahtumiin sisällissodasta aina myös yksittäisiin sukutarinoihin ja anekdootteihin.

Esimerkiksi luvussa 35 viitataan Hudön väitettyihin mystisiin valoilmiöihin, joista kirjoitellaan paljon sosiaalisessa mediassa. Neljä paranormaaleista ilmiöistä kiinnostunutta saapui 17.-19.6.2011 Loviisaan Ufo-safarille ja pystyttivät leirin Källaan, jossa teknisin ja ”kemiallisin” apuvälinein havainnoitiin yöllä Hudön aluetta.

Loviisan Sanomat pääsi mukaan leirille ja teki aiheesta reportaasin.

Sonjan kirjassa tapaus pääsi mukaan Mikon ja Villen sanailuun:

Joo, jonku tärähtäneen Ghostbusterin jonka kaa Henriksson menee tärkeenä Hudöhön ufosafarille, Ville keksi ja alkoi nauraa hekottaa. Mikko yritti ensin pysyä vakavana, mutta lopulta hänkin purskahti nauruun.” Ghostbusters viitannee tunnettuun Ufo-aktivistiin, joka kävi Hudössä.

Myös edesmennyt opettaja ja valtuutettu Reijo Kouvo on mukana kirjan tapahtumissa.

Sonja Ilvetsalo-Koskisen mukaan kirja ei silti ole mikään dokumenttiteos, vaan puhtaasti fiktiivinen scifikirja, jossa ihmisten tarinoita ja oikeita henkilöitä sekä tositapahtumia upotetaan keksityn juonen ympärille.

– Esimerkiksi päähenkilöiden perheen hahmot ovat kaikki keksittyjä, mutta kirjassa on entisiä ja nykyisiä tunnettuja valkolaisia, totesi Sonja.

Sonja perheineen muutti vuonna 2004 Valkon vanhalle puukoululle, ja ihastui oitis Valkon ilmapiiriin, luontoon ja ihmisiin.

– Valkossa on sataman ansiosta jo aikanaan totuttu, että laivoista kylään kävelee kiinalaisia, afrikkalaisia, saksalaisia ja muita ulkomaalaisia. Siitä on muodostunut omalaisensa kyläkulttuuri, Sonja arvio.

– Meren läheisyys tekee sen, että luonto, luonnonvalo ja taivaan väritkin ovat erilaisia kuin Loviisan keskustassa, kuvaili Sonja.

Hänen mukaansa Valkon historia on niin ainutlaatuinen, että on ihme, ettei siitä ole vielä kirjoitettu kirjaa.

Taakka-kirja on Sonjan mukaan kunnianosoitus Valkolle. Vaikka kirja on fiktiivinen, on Sonja haastatellut kirjaansa varten useita paikkakuntalaisia.

Äänikirjan lukija Matti Häyhä on esiintynyt koko ikänsä, mutta äänikirjan lausuminen jännittää silti yhä. Otoksia joudutaan monesti uusimaan.

– Juon aamuisin samarinia, jottei vatsan kurina kuulu läpi, Häyhä kertoi.

– On tämä äänikirja mielenkiintoinen kokemus. Eilen otettiin uusiksi, kun huomasimme, että kahden studioon päässeen kärpäsen surina kuului taustalta, Lasse Andersson totesi.

Äänikirjan on tarkoitus ilmestyä jouluun mennessä markkinoille ostettavaksi verkosta 10 euron hintaan. Äänikirjan myyntikanava on vielä valitsematta.