Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste: työtapaturmien määrä vähenee – koronan vaikutusta sekin

Tapaturmavakuutuskeskuksen laatiman, historiansa ensimmäisen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10–15 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Lukumäärän laskuun vaikuttaa muun muassa koronasta johtuvat rajoitustoimet ja etätöihin siirtyminen, tiedottaa Tapaturmavakuutuskeskus.

Ennusteen mukaan tänä vuonna sattuu noin 91 000 työpaikkatapaturmaa (11 300 vähemmän kuin vuonna 2019) ja noin 18 000 työmatkatapaturmaa (5 300 vähemmän kuin vuonna 2019).

Vahinkomäärien voimakasta pudotusta selittää lähinnä alkukeväällä alkaneet koronan rajoitustoimet, joiden vaikutus etenkin palvelusektoriin on voimakas. Alkuvuoden osalta koronatilanne vaikutti myös tuotannon ja jalostuksen toimialoille. Työtapaturmien lukumäärää vähentää osaltaan myös hallinto- ja asiantuntijatöissä tapahtunut nopea siirtymä etätyöhön.

Etätyöhön siirtyminen on vähentänyt merkittävästi myös työmatkatapaturmia. Koronapandemian lisäksi työmatkatapaturmien vähentymiseen vaikuttaa lumeton alkuvuosi, mikä vähensi liukastumisista johtuvia työmatkatapaturmia.

Talouden poikkeuksellisen epävarma tilanne vaikeuttaa ennusteen laatimista ja aiheuttaa siihen huomattavaa epävarmuutta. Ennuste on laadittu syyskuun puolessa välissä tiedossa olevien talouselämän loppuvuotta koskevien ennusteiden perusteella.

Vahinkojen kertymää on ennustettu edellisvuosien aikasarjojen ja kuluvan vuoden alun havaintojen perusteella. Sääolojen vaikutukset on vakioitu viime vuosien mukaisesti, toisin sanoen poikkeuksellisia säätilan muutoksia ei ole pystytty huomioimaan. Liukkaat keliolosuhteet voivat lisätä työmatkatapaturmien lisäksi myös työpaikkatapaturmien määrää.