Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Auton hätävilkkujen käyttöön tuli täsmennyksiä – tiedätkö, milloin niitä saa myös käyttää?

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesällä ja toi muutoksia muun muassa auton valojen käyttöön.

Syksyllä pimeys lisääntyy ja ajo-olosuhteet heikkenevät. Esimerkiksi hirvieläinten kanssa sattuu kolareita aamu- ja iltahämärissä. Valojen käytöllä on tällöin erityistä merkitystä.

Laissa täsmennettiin, että hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, jos sillä varoitetaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Aiemmin laissa puhuttiin hätävilkkujen käyttämisestä vain pysähtyneessä ajoneuvossa, kun se on esimerkiksi joutunut seisahtumaan kolarin tai vian takia. Nykyisin hätävilkut saa kytkeä päälle myös liikkeessä.

– Hätävilkuilla voi varoittaa muita tienkäyttäjiä liikkuvasta ajoneuvosta esimerkiksi tilanteessa, jossa edellä on sattunut onnettomuus ja liikenne alkaa ruuhkautua, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen tiedotteessa.

Syksyllä voi olla tarpeen varoittaa muita myös tielle tulleista tai tienpientareella käyskentelevistä hirvieläimistä.

– Hätävilkuilla on mahdollista saada tieto vaarasta ajoissa muille tienkäyttäjille, jolloin voidaan välttyä niin ensimmäisiltä kuin jatkotörmäyksiltä, Pohjonen toteaa.

Monissa nykyautoissa hätävilkut menevät hätäjarrutuksessa myös automaattisesti päälle. Usein valot eivät kuitenkaan ole onnettomuushetkellä ensimmäisenä kuljettajan mielessä.

LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo tiedotteessa, että onnettomuus on aina hämmentävä tilanne, etenkin jos itse törmää tai joutuu äkisti väistämään muuta kohdetta.

– Tärkeää on ensin yrittää rauhoittua ja sitten tehdä tilannearvio. Miten muut autossa voivat, miten voin varoittaa muuta liikennettä, miten mahdolliselle eläimelle kävi?

Nieminen opastaa, että auto tulee pysäyttää tai siirtää sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta lisävaaraa.

Hirvieläinkolareita sattuu eniten loka-marraskuussa. Jos törmäys on sattunut tai muuta poikkeavaa on tiellä, autoilija voi varoittaa muita tielläliikkujia hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

Varoituskolmio on vietävä riittävän etäälle onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle ja ajoneuvo on siirrettävä mahdollisuuksien mukaan tien reunaan.

Oman turvallisuuden takia on syytä käyttää heijastinta, heijastinliiviä tai taskulamppua.

Hätävilkkujen käyttöä ohjaa uuden tieliikennelain 51. pykälä. Pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää hätävilkkuja jos se voi aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle.

Hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta, esimerkiksi hiljaa edelle liikkuvasta autojonosta, onnettomuuspaikasta tai tiellä olevista eläimistä. Vastaantulijoillekin voi vilkuilla viestiä, jos edessä on jotain vaarallista.

Hätävilkkujen ollessa päällä ei tavallisia vilkkuja voi käyttää. Tämä kannattaa muistaa, jos on laittanut hätävilkut vauhdissa päälle.

Pysäköidyssä autossa hätävilkkujen lisäksi kannattaa olla päällä seisontavalot eli niin sanotut parkit. Näin etupään hätävilkut eivät peity kirkkaiden ajovalojen loisteeseen.