Maanmittari on merkinnyt Porvoo–Askola -voimajohdon linjaa maastoon metsurin kanssa – gps-mittaus osoittaa paikat senttimetrien tarkkuudella

110 kilovoltin Porvoo–Askola-voimajohdon suuntatutkimuksen merkintätyö eli pylväspaikkojen merkkaaminen maastoon on loppusuoralla.

Oranssiin ja keltaiseen pukeutunut parivaljakko askeltaa rauhallisesti kivien ja mättäiden ylitse edeten metsäalueella Myrskyläntien varressa. Työpäivä on alkanut aamulla kahdeksalta, ja tikuttajat ovat nyt Porvoon puolella.

Suunnitteluinsinööri Juho Ylikosken katse käy ajoittain gps-laitteen ruudussa, joka kertoo edistyvän matkan ja sijainnin, porvoolainen Jani Hallikainen seuraa perässä metsurin varusteineen. Juuri nyt on avomaastoa ja raivausapua tarvitaan vähemmän.

Kuusen ohitettuaan suunnitteluinsinööri pysähtyy, pudottaa sahatavaraa olevan keppinivaskansa maahan, kartoittaa tarkan paikan koneeltaan ja iskee lekalla yhden pylväspaikan juuripaalun maahan. Siihen tulee yhdennentoista pylvään keskilinjakohta. Vielä paikan tallennus ja eteenpäin.

– Tässä maastossa on helppo kulkea, mutta jos tulee kalliota eteen niin ei auta kuin kiivetä. Jos kepin kohdalle osuu kivi, niin se täytyy kammeta sivuun tai otan yhteyttä suunnittelijaan, joka kertoo mihin suuntaan paalun voi siirtää, Ylikoski lisää.

Seuraavalle etapille päästessään metsuri vuolee noin 1,5 metrin mittaista koivukeppiä. Ylikoski iskee sen siihen kohtaan maaperässä, mihin laite osoittaa, ja suhauttaa päälle oranssia väriä.

Jos tulee kalliota eteen, niin ei auta kuin kiivetä.

Maanmittausinsinööri Juho Ylikoski.

Keppi erottuu maastossa kauempaakin myös seuraavalle tulijalle, joka on maaperätutkimuksen asiantuntija.

Tikulta toiselle on nippanappa näköyhteys. TLT-Building Oy:n palkkalistoilla oleva Ylikoski mainitsee keikkailevansa maastoissa akselilla Turku–Tornio–Imatra. Työkokemusta on kertynyt viitisen vuotta. Maanmittausinsinööriksi hän opiskeli Espoossa.

Hallikainen puolestaan on liikkeellä oman firmansa nimissä. Päätyö on operaattorin vuorotyö Nesteellä Porvoon Kilpilahdessa. Hän noukkii matkan varrelta taas sopivan mittaisen linjakepin ja vuolee sen valmiiksi.

– Ensikertalainen olen. Ei tämä ihan ominta hommaa ole, mutta kaikkea tehdään, jos on aikaa.

Noin 18,7 kilometriä pitkän Kymenlaakson Sähköverkon voimalinjan ilmajohto-osuus on yli 15 kilometriä pitkä. Ylikosken mukaan linjalle tulee noin 60 pylväsparia, joihin vedetään aikanaan 110 kilovoltin virtajohtimet. Ilmajohdolle tarvitaan maa-aluetta 16–26 metriä leveälle johtoaukealle ja sen molemmin puolin 10 metriä leveille reunavyöhykkeille.

Maanmittauksia ei juuri tehdä talviaikaa, syystäkin.

– Työn tehokkuus laskee, koska talvella joutuu kaivamaan jopa metrin syvyydeltä ja leveydeltä. Toisaalta alueille kulkeminenkin on hankalampaa kaikkien tarvikkeiden kanssa.

Ylikoski taittaa matkaa useita kilometrejä päivässä, mutta kaikki työ ei ole kenttätyötä. Jotkin työvaiheet on tehtävä toimistolla. Maastossa on aina toinen henkilö työparina.

– Tavaroita on mukana jonkun verran kannettavana ja linjakin pitää aukaista.

Signaalien keskellä

Pylväspaikkojen merkinnässä käytetään tarkempaa satelliittimittausta kuin mitä autonavigaattoreissa tai laivojen paikantamisessa käytetään. Juho Ylikosken työväline on Trimble R10 RTK-satelliittivastaanotin.

– RTK-tukiasemaverkon yli sata GNSS-tukiasemaa on yhdistetty laskentakeskukseen. Nämä muodostavat yhdessä tukiasemaverkon, joka lähettää RTK-satelliittivastaanottimelle GNSS-dataa. Korjausdatan ansiosta paikannuksessa päästään senttimetrien tarkkuuteen.

Kun linja on merkitty maastoon, lähetetään kartoitetut pylväspaikkojen paikkatiedot suunnittelijalle. Ennenvanhaan tätä työtä teki useamman henkilön ryhmä takymetrin ja prisman avulla.

Teknologian ansiosta merkintätyötä voi tehdä jopa yksin, jolloin toinen voi aloittaa merkintätyöt samanaikaisesti eri kohdasta. Porvoo-Askola -linjalla mittauksia tekikin eri henkilö Askolassa Sorvasuontien ja Henttalantien välisellä Nietoonmetsän kallioalueella.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut