Sadan neliön talossa vaihtui ripeästi öljy maalämpöön – Ilman avustusta hanke olisi varmasti siirtynyt, arvioivat Merja Laitinen ja Pekka Tammisto

Avustusta riittää vielä tuhansille pientaloille, vakuuttaa Ely-keskus. Kuvituskuva. Sami Lettojärvi

Öljystä maalämpöön siirtyminen valtion avustuksen innoittamana houkutteli myös kahden aikuisen, Merja Laitisen ja Pekka Tammiston, perhettä. He yllättyivät positiivisesti avustusprosessin ketteryydestä. Myönteinen avustuspäätös tuli viikossa. Maalämpöjärjestelmän hankintasopimus allekirjoitettiin seuraavaksi.

Pariskunta on asunut viitisen vuotta vuonna 1969 valmistuneessa 100 neliön omakotitalossaan. Öljyllä lämmitetyn kiinteistön kulutus on ollut noin 1 500 litraa vuodessa. Maalämpöön siirtymisen jälkeen he arvioivat järjestelmän sähkön kulutukseksi 3 800 kilowattituntia vuodessa.

– Halusimme luopua öljylämmityksestä pienhiukkasten ja muiden päästöjen vuoksi. Emme myöskään pidä siitä, että pihalla on maahan upotettuna muutama kuutio öljyä. Laitteisto oli jo sen verran vanha, että sen vaihto olisi ollut edessä lähiaikoina joka tapauksessa, Laitinen kertoo.

25 vuotta palvelleen öljylaitteiston ohjausjärjestelmä päivitettiin noin 10 vuotta sitten. Tänä syksynä olisi pitänyt huoltaa öljypoltin ja nuohota hormit sekä puhdistaa ja tarkistaa öljysäiliö, joten järjestelmän vaihto ajoittui hyvin. Tammisto pitää vähäpäästöistä maalämpöä huolettomana ylläpitää ja nyt saatavilla olleen avustuksen myötä myös kustannustehokkaana.

– Yhteisten eläkepäivien lähestyessä teemme nyt investointeja, joilla vähennämme tulevia kustannuksia, Tammmisto lisää.

– Ilman avustusta hanke olisi varmasti siirtynyt, Laitinen toteaa.

Pariskunnan mielestä avustusprosessi oli helppo ja selkeä. Ehdot ja ohjeet löytyivät ELY-keskuksen verkkosivuilta.

– Lomakkeessa kysyttiin vain muutama, oleellinen ja yksiselitteinen kysymys, Tammisto sanoo.

Uuden lämmitysjärjestelmän hankintakustannukset ovat noin 15 000 euroa. Tämän lisäksi kustannuksia syntyy lupamaksuista, sähkötöistä sekä öljysäiliön puhdistuksesta, tarkastuksesta ja poistosta. Nämä lisäkulut ovat noin 2 000 euroa. Nettona 4 000 euron avustuksen jälkeen maksettavaksi jää 13 000 euroa. Käyttökustannuksista poistuvat muun muassa nuohous-, huolto- ja tarkastusmaksut ja öljyvahinkoriskit.

– Avustuksen myötä investoinnin takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta, jos sitä vertaa kulutukseen. Meillä järjestelmä olisi pitänyt joka tapauksessa lähiaikoina päivittää, Laitinen kertaa.

Pari pitää öljystä luopumisen avustusta kotitalousvähennystä parempana vaihtoehtona, koska raha kiertää nopeasti. Vanhassa talossa riittää kunnostamista.

– Avustus mahdollistaa kotitalousvähennysoikeuden hyödyntämisen muualla, Tammisto muistuttaa.

Laitinen muistuttaa vertailun tärkeydestä.

– Kannattaa tutustua myös tekniikkaan ja järjestelmän vaatimuksiin, esimerkiksi keskustelemalla muutaman toimittajan kanssa.

Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa muun muassa maalämpö, ilmavesilämpöpumppu, pellettilämmitys, sähkölämmitys tai kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta on tehtävä aina kohteen sekä kohteen energiankäytön ja tarpeiden mukaan. 

Monesti investointikuluiltaan kalliimpi tuo pienemmät energiakulut ja päinvastoin. Vertailua voi tehdä Motivan lämmitystapojen vertailulaskurilla. Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan kannattavinta on iäkkäiden ja heikolla hyötysuhteella toimivien öljylämmityslaitteistojen vaihtaminen. 

Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10 000 ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista. Hakemuksia tulvii Pirkanmaan ELY-keskukseen, joka myöntää avustuksen koko maassa. Sieltä vakuutetaan määrärahan riittävän vielä tuhansille pientaloille. 

Webinaari öljylämmityksen vaihtoa harkitseville 7.10. Kysy lisää kuluttajaneuvonta@motiva.fi. Ilmoittautumiset ovat 5.10. mennessä. Webinaari löytyy myöhemmin Youtubesta. 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.