Drive in -koronatestit toimivat Loviisassa – ajanvaraus mieluiten koronabotista

Drive in -koronatestaus toimii Loviisan terveyskeskuksen kiirevastaanoton edustalla Öhmaninkadulla. Arto Henriksson
Riitta Ketola

Riitta Ketola

Loviisan terveyskeskuksen ulkopuolella toimii drive in -testausasema, joka on ollut ahkerassa käytössä. Toistaiseksi koronatartunnat ovat kuitenkin olleet vähäisiä.

– Jos ajatellaan kesää ja alkusyksyä, niin pääasiassa tilanne aika ennallaan. Yksittäisiä tapauksia tulee, mutta ei ihan viikoittain, kertoo johtava lääkäri Marika Ylärakkola.

Kuluvan vuoden aikana Loviisassa on todettu 23 koronatartunaa. Lapinjärven lukuja ei ole ilmoitettu, koska jos tapauksia on alle viisi, niistä ei tiedoteta.

Ylärakkolan mukaan testaukseen pääsee hyvin.

– Viime tiistaista lähtien näytteitä alkoivat ottaa Huslabin työntekijät. Se ei muuta millään tavoin näytteenottoa eli samalla tavalla drive in pelaa kuin aikaisemminkin ja näytteenottoaikoja saatavilla hyvin.

Muutos tuntuu terveyskeskuksen arjessa, sillä tähän asti näytteitä on ottanut terveyskeskuksen oma henkilökunta, kuten terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat.

– Se on vaikuttanut heidän normaaliin työhönsä. Se on valitettava tosiasia.

Nyt tilanne kuitenkin helpottuu Huslabin myötä.

Näytteenottoajat toivotaan varattavaksi Koronabotin kautta. Sen tiedot löytyvät Loviisan kaupungin sivuilta sosiaali- ja terveyspalvelujen kohdalta.

– Siellä on heti ylimmäisenä ohjeistus niille, jotka epäilevät saaneensa koronatartunnan. Ihan kivasti on jo alettu varata näytteitä Koronabotin kautta.

Viikonloppuisin Loviisassa ei ole omaa näytteenottoa. Tarvittaessa voi soittaa Päivystysapu-numeroon 116 117. Se auttaa myös muissa akuuteissa terveyskysymyksissä iltaisin ja viikonloppuisin.

Olipa vaiva mikä hyvänsä, Loviisan terveysasemalle saa tulla vain ajanvarauksella, muistuttaa Ylärakkola.

– Jos on minkäänlaisia infektio-oireita, niin täytyy mennä infektiopolin kautta. Normaalille vastaanotolle ja normaalipäivystykseen ei ole lupa mennä, koska silloin voi levittää tautia sille puolelle.

– Mikäli potilas haluaa selvittää pitkäaikaisempaa vaivaansa, mutta on infektio-oireita, niin ensimmäisenä otetaan drive in:issä koronatesti, jolloin voidaan sulkea korona pois.

– Jos koronaa ei ole, mutta infektio-oireita pitää tutkia, voidaan potilas tapauskohtaisesti tutkia ns. normaalilla puhtaalla puolella, mikäli asia ei ole akuutti, kunhan koronatestin negatiivinen vastaus on tullut.

– Mikäli on akuutti asia, kuten esimerkiksi hengenahdistusta tai tutkimuksia vaativaa akuuttia vatsakipua, voidaan infektio-oireinen potilas tutkia infektioakuuttipuolella, jolloin hoitaja ja lääkäri suojautuu mahdollista koronaa vastaan. Koronatesti toki otetaan samalla.

Ylärakkola kertoo, että vaikka terveyskeskuksen ovissa on paljon lappuja, joissa muistutetaan näistä asioista, niin siitä huolimatta aina välillä joku kävelee sisään todeten, että minulla on vähän nuhaa, mitä minun pitäisi tehdä. Näin ei Ylärakkolan mukaan saisi päästä enää käymään.

Sähköistä asiointia Loviisassa suositellaan muissakin tapauksissa kuin koronatestin ajanvarauksessa.

– Meillä on sähköinen asiointikanava Klinik. Ihmiset ovat ryhtyneet paljon käyttämään sitä ja olemme saaneet siitä tosi paljon hyvää palautetta, koska se on rakennettu yksinkertaiseksi.

Ylärakkola huomauttaa, että vastausta ei kuitenkaan kannata odottaa heti saman tien. Jotkut ovat ajatelleet, että viesti ei olekaan mennyt perille ja he ovat soittaneet perään.

– Se aiheuttaa meille tuplatyötä.

Klinikin kautta tehtyihin yhteydenottoihin vastataan yleensä samana päivänä ja klo 15 jälkeen tehtyihin kysymyksiin seuraavana arkipäivänä.

Tausta

Nyt maskit käyttöön

Loviisalaisilta ja lapinjärveläisiltä johtava lääkäri Marika Ylärakkola toivoo nyt kärsivällisyyttä ja pohdintaa esimerkiksi siitä, minkä kokoisia yksityistilaisuuksia kannattaa järjestää, koska niissä korona voi lähteä helposti leviämään. – Toivon, että etenkin joukkoaltistumisilta vältyttäisiin. – Toivon myös, että kansalaiset seuraisivat THL:n ohjeistuksia ja ruuhkapaikoissa, kuten kaupoissa, voisi olla suotavaa käyttää maskia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.