Ruukin luontomatkailuyrityksellä erinomainen kesäkausi

Ruukin luontomatkailuyrittäjät Jari Jokinen ja Sanna Juntikka-Jokinen ovat tyytyväisiä ennätyksellisen hyvin sujuneeseen matkailukesään. Creative Peak/Magdalena Pernthaler
Arto Henriksson

Arto Henriksson

Ruotsinpyhtään ruukissa toimivat luontomatkailuyrittäjät Jari Jokinen ja Sanna Juntikka-Jokinen ovat tyytyväisiä menneeseen kesään ja alkaneeseen syksyynkin. Koronasta huolimatta – tai pikemminkin siitä johtuen – asiakkaita on riittänyt hyvin koko kesän ajan.

– Kevään ja alkukesän yritysten tyky-, tyhy- ja tiimipäivät peruuntuivat tai siirtyivät syksyyn, mutta yksityinen matkailija löysi poikkeusoloissa kuitenkin luonnon, kun muut harrastusmahdollisuudet sulkeutuivat, kertoi Jari Jokinen.

Aktiivisuus lisääntyi voimakkaasti ja matkailijoita oli Ruukissa ennätysmäärä koko kesän ajan. Myös ruukin käsityöpajat ja puodit sekä taontanäytökset keräsivät kesällä ennätysmäärän asiakkaita.

Jari Jokisen ja Sanna Juntikka-Jokisen luontomatkailuyhtiö Wellsters Oy tarjoaa jokimelonnan ja patikkaretkien lisäksi vuokralle sup-lautoja, pyöriä, kanootteja ja muita retkeilyvälineitä sekä saunaa ja paljua.

– Lähiluonnon merkitys kohdevalinnassa on selvästi noussut. Lähikaupungeista vierailevat myös yöpyivät Strömforsin Ruukissa. Ruukin majoituskapasiteetti oli maksimissaan käsittääkseni koko kesän ja ruokailijoitakin oli jonoksi asti.

– Uskon, että alueella viipyilijöitä olisi ollut vieläkin enemmän, jos majoituskapasiteettia olisi riittänyt, Jokinen kertoi.

Matkailijoita oli Ruukissa ennätysmäärä koko kesän.

Jari Jokinen, yrittäjä

– Erityisesti perheitä ja nuoria oli huomattavasti aikaisempia vuosia enemmän Wellsters Oy:n asiakkaina. Samoin aktiiviliikkujat löysivät Kymijoen upean vesistön, Jokinen arvioi.

– Kaikkein mieluiten luonnossa kuitenkin haluttiin liikkua ja rauhoittua, eikä niinkään suorittaa. Luonnon tunnettiin lisäävän hyvinvointia ja terveyttä, Jokinen totesi.

Esimerkiksi Kukuljärven reitillä oli retkeilijöitä todella paljon jo heti alkukeväästä.

Parkkipaikoilla oli autoja ruuhkaksi asti, kun paikalliset ja muualta tulleet retkeilijät kiersivät reittiä.

– Tuotemerkkimme ja sloganimme ”luonto voittaa aina” ­– koronankin – sai tänä kesänä sen merkityksen, mitä yrityksenä haemme, Jokinen hehkutti.

Koronan takia Strömfors Sauna sulki ovensa maaliskuun puolessa välissä kahdeksi kuukaudeksi, mutta tällä hetkellä pyörivät vakiovuorot ja tilaussaunat normaalisti.

Yhteiset lenkki- ja lörpöttelysaunat ovat edelleen pannassa, mutta saunan käyttöaste on Jokisen mukaan tällä hetkellä hyvä.

Koronariski näkyy luontomatkailuyrityksen arjessa muutenkin. Yrittäjäpariskunnan työmäärää lisäävät poikkeustilanteen takia huomioon otettavat asiat, kuten vuokrattavien välineiden desinfiointi.

– Pystyimme palvelemaan asiakkaita lisätyllä kalustolla varhaisesta aamusta iltamyöhään mielestämme hyvällä palvelutasolla, Jokinen arvioi.

– Mennyt koronakesä näytti toivottavasti luontomatkailun suunnan tulevaisuudessa. Haastattelujemme perusteella matkailija oli tyytyväinen Strömforsin Ruukkiin kohteena. Tämä konkretisoitui usean vierailijan osalta, jotka tulivat uudelleen nauttimaan Kymijoen vesistöstä ja luonnon rauhasta, Jokinen kertoi.

Ruukissa tarvittaisin Jokisen mukaan lisää pysäköintitilaa sekä erityisesti karavaanareille tilaa yöpymiseen. Matkailuparkille olisi kysyntää.

– Ruotsinpyhtään Ruukki on houkutteleva, pittoreski kylä värikkäine historioineen ja tarinoinee.

– Mielestäni poikkeuksellinen luonto yhdistettynä yrittäjien hyvään palvelutasoon tekee Ruukista vetovoimaisen matkailukohteen, Jari Jokinen sanoi.

Korona rokotti matkailua – Loviisassa tilanne päinvastainen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.