"Häitä ja rippijuhlia, joissa puolet vieraista on saanut tartunnan" – Hus: Uusimaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa

Koronaepidemia on ottamassa vauhtia myös Suomessa. Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan koronavirustartunnan voi Husin alueella saada käytännössä mistä vain.

– Nyt Husin alueella on noin 2 000 altistunutta per viikko. Altistumisia on tapahtunut erityisesti oppilaitoksissa ja erilaisissa tilaisuuksissa ja harrastuksissa. Tiedossa on häitä ja rippijuhlia, joissa puolet osallistujista on saanut tartunnan, kertoi Ruotsalainen Husin tiedotustilaisuudessa.

Nuoret aikuiset ovat nyt niitä, ketkä tartuntoja ovat saaneet.

– Opiskelijariennot, ravintolat ja yökerhot ovat olleet tartuntapaikkoja. Nuorilta aikuisilta tauti voi levitä keski-ikäisiin ja vanhuksiin, jotka kuuluvat riskiryhmään, Ruotsalainen jatkoi.

– Husin alue eli Uusimaa on epidemian suhteen niin sanotussa kiihtymisvaiheessa, erityisesti pk-seudun suuret kaupungit ja Keski-Uusimaa. Tilanne on huolestuttava, tarvitsemme toimenpiteitä, jotta saamme epidemian kuriin, sanoi puolestaan johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

"Kaupat, kauppakeskukset, konsertit..." – koronan kiihtymisvaihe sai THL:n päivittämään kasvomaskisuosituksen

– Nyt on korkea aika alkaa käyttää kasvomaskia julkisessa liikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voida pitää yllä riittävää turvaväliä muihin ihmisiin, Mäkijärvi jatkoi.

Hänen mielestään jokaisen täytyy nyt kriittisesti miettiä: Onko tarpeen järjestää yksityisiä tilaisuuksia. Ja jos on, niin kuinka paljon ihmisiä sinne voisi kutsua. 20 on maksimimäärä asiantuntijoiden mukaan, miksei vähemmänkin.

– Samoin kannattaa miettiä, jättäisinkö ravintolan tai baarin väliin tällä kertaa.

Helsinkiläisbaarissa 4 eri päivänä käyneillä koronariski – testiin tulee hakeutua välittömästi jos oireita ilmenee

Mäkijärvi kertoi, että kasvomaskisuositus myös sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin on entistä vahvempi.

– Kokoontumisrajoituksia tai julkisten tilojen sulkemisia saatetaan harkita lähiaikoina. Samoin valtakunnallisesti harkitaan suosituksia ja rajoituksia ravintolatoimintaan, Mäkijärvi ilmoitti.

Kannustushuutoja karjuvat voivat pärskiä koronapisaroita ympärilleen – THL tarkensi sääntöjä tapahtumien järjestämisestä

Pienikin flunssa voi lykätä abin valmistumisajankohtaa, syksyn kirjoitukset menossa – Ressua käyvä Lukas Virtala: "Tässä on paljon pelissä"

Matkustusrajoituksen Suomen ja Viron välillä kiristyvät maanantaina 28.9. – Työmatkustus ilman karanteenia on sallittu 1.10. alkaen

THL:n tietoa

Kiihtymis- ja leviämisvaiheiden määrittely

Hallituksen koronaepidemian hillitsemistä koskevan toimintasuunnitelman mukaan kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta.

Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Epidemiatilanne vaihtelee alueittain.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut