Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riita-asioiden oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet tuhansilla euroilla 10 vuodessa

Oikeudenkäyntikulut laajoissa riita-asioissa ovat viime aikoina kasvaneet. Vuonna 2019 asianosaisten oikeudenkäyntikulut olivat pääkäsittelyssä ratkaistussa riita-asiassa keskimäärin noin 9 000–10 000 euroa, kun vielä vuonna 2008 vertailukelpoiset oikeudenkäyntikulut olivat keskimäärin noin 6 000–7 500 euroa, tiedottaa oikeusministeriö.

Vuosikymmenessä kantajien oikeudenkäyntikuluvaatimukset ovat kasvaneet noin 22 prosenttia ja vastaajien 61 prosenttia. Alioikeusuudistuksen (1993) jälkeisenä aikana oikeudenkäyntikuluvaatimukset ovat yli kaksinkertaistuneet. Alioikeusuudistuksessa entisten raastuvanoikeuksien ja kihlakunnanoikeuksien tilalle tulivat käräjäoikeudet.

Täysimittainen oikeudenkäynti on tiedotteen mukaan taloudellisesti riskialtis tapa ratkaista riita-asia. Viime vuonna noin 41 prosentissa pääkäsittelyssä ratkaistuista riita-asioista asianosaisten yhteenlasketut oikeudenkäyntikulut ylittivät riidan intressin suuruuden. Suurin osa oikeudenkäyntikuluista muodostuu yleensä avustajan palkkiosta.

Viimeisen vuosikymmenen aikana oikeudenkäyntikulut ja -kuluriski ovat kasvaneet etenkin yksityishenkilöiden nostamissa kanteissa. Oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet erityisesti kiinteää omaisuutta ja vakuutuskorvauksia koskevissa riidoissa, joissa oikeudenkäyntikulut ovat vähintään kaksinkertaistuneet vuosikymmenessä. Lisäksi työsuhdetta koskevissa jutuissa oikeudenkäyntikuluvaatimukset ovat aiempaa korkeampia.

Oikeusministeriön tilaaman tutkimuksen toteutti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti (Krimo). Tutkimusaineistona oli noin 540 käräjäoikeuksien oikeudenkäyntiasiakirjaa neljän kuukauden ajalta. Aineisto kattoi noin 85 prosenttia tutkimusajankohdan kaikista pääkäsittelyssä ratkaistuista riita-asioista.

Tutkimus liittyy hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan hallitus selvittää oikeudenkäyntikulujen määräytymisperusteita muun muassa oikeudenkäyntikuluriskin alentamiseksi. Oikeusministeriössä arvioidaan mahdollisuuksia muuttaa oikeudenkäyntikuluja koskevaa sääntelyä siten, että oikeudenkäyntikuluriski alenisi nykyisestä.