Tiesitkö, että kielletty ajosuunta -liikennemerkki koskee myös pyöräilijöitä? Aika moni ei, selvisi Liikenneturvan kyselystä, jonka toteutti Kantar TNS.
Kyselyyn vastanneista 1 060 ihmisestä vain runsas puolet tiesi asian oikean laidan. Kolmannes oli sitä mieltä, että kielletyn ajosuunnan merkki ei koske pyöräilijää ja joka kymmenes tunnusti, että ei tiedä.
– Ei pidä unohtaa, että pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja ja kielletty ajosuunta koskee kaikkia ajoneuvoja, myös polkupyöriä. Uusi tieliikennelaki toi tienpitäjille kuitenkin mahdollisuuden lisäkilven avulla sallia pyöräily myös vasten kiellettyä ajosuuntaa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa sanoo Liikenneturvan tiedotteessa.
Lisäkilpi ”ei koske pyörää” asennetaan kadun molempiin päihin eli sekä yksisuuntaista tietä osoittavan merkin että kielletyn ajosuunnan merkin yhteyteen. Polkupyöräilijän on pyöräiltävä kulkusuuntaansa nähden ajoradan oikeassa laidassa, kuten normaalistikin.
– Näen, että muutoksella voidaan edistää pyöräilyä, sillä pyöräilijä voi käyttää lyhyempiä ja sujuvampia reittejä määränpäähänsä, Piippa sanoo tiedotteessa.
Kesäkuussa voimaan tulleen uuden lain mukaisia lisäkilpiä on jo asennettu esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella kokeiluluontoisesti. Joskus muuttuneesta liikennejärjestelystä tiedotetaan erikseen varoitusmerkillä, mutta ei aina. Piippa muistuttaa, että kyseessä on merkittävä liikennejärjestelyn muutos, joka kaikkien liikkujien pitää sisäistää.
– Erityisesti autoilijoiden on ymmärrettävä, että lisäkilvin merkityltä yksisuuntaiselta kadulta voi nyt risteykseen tulla pyöräilijöitä vasten muun ajoneuvoliikenteen suuntaa. Tällöin autoilijan ja pyöräilijän väistäminen tapahtuu normaalien väistämissääntöjen ja liikenteenohjauksen mukaisesti. Myös pihaliittymien kohdalla on oltava erityisen tarkkana, Piippa painottaa tiedotteessa.
Pyöräilijä voi käyttää lyhyempiä ja sujuvampia reittejä määränpäähänsä.