Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälittäjä näytti vuokralaisen yhteystietoja ja henkilötunnusta asunnon ostoa harkitsevalle – Näin ei saa toimia ilman suostumusta, linjaa tietosuojavaltuutettu

Kiinteistönvälittäjä ei saa antaa vuokralaisen yhteystietoja ja henkilötunnusta asunnon ostoa harkitsevalle ilman suostumusta, linjaa tietosuojavaltuutettu tuoreessa päätöksessään, josta tiedotti tänään.

Vuokralaisen henkilötietoja luovuttanut kiinteistönvälitysliike sai tietosuojavaltuutetulta huomautuksen EU:n tietosuoja-asetuksen rikkomisesta. Yritystä ei nimetä päätöksessä.

Tietosuojavaltuutettu otti asian käsittelyynsä vuokralaisen tekemän ilmoituksen vuoksi. Vuokralainen yllättyi, kun asuntoesittelyssä ollut henkilö yllättäen otti häneen yhteyttä sähköpostitse. Tarjouksen jättämistä harkitseva henkilö kysyi vuokralaiselta muun muassa, oliko hän viihtynyt asunnossa. Kyseinen henkilö ei lopulta ostanut asuntoa.

Kiinteistönvälittäjä oli näyttänyt vuokrasopimusta asunnon ostamista harkitsevalle ilman vuokralaisen suostumusta. Sopimuksessa näkyivät vuokralaisen henkilötunnus ja yhteystiedot.

Lue myös: Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti

Kiinteistönvälitysliike perusteli toimintaa muun muassa sillä, että sillä on velvollisuus huolehtia, että ostotarjouksen tekijällä on ostotarjouksen tekohetkellä tiedossa kaikki, mikä voi vaikuttaa ostopäätökseens. Kiinteistönvälittäjä katsoi, että vuokrattuna myytävän kohteen ostotarjousta tekevällä tulee olla mahdollisuus tutustua kohteen vuokrasopimukseen, koska tarjouksen tekijä sitoutuu vuokrasopimuksen osapuoleksi, jos hänen tarjouksensa hyväksytään.

Välitysliikkeen mielestä vuokralainen on sopimusta tehdessään pitänyt ymmärtää, että asunto saatetaan myydä ja että hänen henkilötietonsa voivat näin päätyä myös uuden omistajan tietoon.

Tietosuojavaltuutettu ei vakuuttunut perusteluista, sillä niistä ei ilmennyt, miksi henkilötunnuksen tai yhteystietojen esittäminen ostotarjousta vasta harkitsevalle olisi ollut välttämätöntä. Päätöksessä todetaan, että kiinteistönvälittäjä voi kertoa ostajaehdokkaille mahdollisista vuokrasuhteeseen liittyvistä ongelmista ja vuokrasopimuksen sisällöstä ilman vuokralaisen henkilötietojen käsittelyä.

Tietosuojavaltuutetun mukaan vuokrasopimuksen näyttäminen on kuitenkin mahdollista ostotarjouksen tekemisen yhteydessä.

Lue myös: Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta

Tietosuojavaltuutettu arvioi, että välitysliike ei noudattanut yleisen tietosuoja-asetuksen säännöksiä henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta ja tietojen minimoinnista. Henkilötietoja saa käsitellä vain silloin, kun se on tarpeellista käsittelyn tarkoituksen kannalta.

Myös vuokralaisen henkilötunnuksen käsittely oli virheellistä. Vaikka henkilötunnusta saa käsitellä vuokraustoiminnassa, sitä ei pidä merkitä tarpeettomasti henkilörekisterin perusteella tulostettuihin asiakirjoihin.

Tietosuojavaltuutetun antamasta huomautuksesta voi valittaa hallinto-oikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Lue myös: Rikoksesta tuomitun alastonkuva ja kolme muuta linkkiä poistettava Googlen hakutuloksista, vaatii apulaistietosuojavaltuutettu – Näin voit hakea tietojesi poistoa hakutuloksista