Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallisteatteri esittää kohutun Kaikki äidistäni -näytelmän sittenkin alkuperäisen suunnitelman mukaan – Tiedote täynnä anteeksipyyntöjä

Kansallisteatteri esittää sittenkin Kaikki äidistäni -esityksen alkuperäisen suunnitelman mukaan. Vielä viikonloppuna Kansallisteatteri tiedotti siirtävänsä 16. syyskuuta suunnitellun ensi-illan ja 19. syyskuuta olevan toisen näytöksen.

Siirto oli tarkoitus tehdä, koska näytelmän päähenkilön roolituksesta syntyi kohu. Pääroolissa näyttelee Janne Reinikainen. Tämä suututti erityisesti transihmisiä, sillä Pedro Almodóvarin samannimisessä elokuvassa päähenkilö on transnainen.

Nyt Kansallisteatteri kuitenkin tiedottaa, että Kaikki äidistäni -teoksen näytelmäsovituksessa ja siten myös Kansallisteatterin esityksessä päähenkilö Agrado transvestiitti eli naiseksi pukeutuva mies eikä transnainen eli sukupuolensa naiseksi korjannut henkilö.

Näytelmän oikeuksia valvova Nordic Drama Corner otti Kansallisteatterin tiedotteen mukaan lauantaina yhteyttä Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyahoon ja muistutti, että näytelmäsovituksessa Agradon roolihahmo on nimenomaan transvestiitti ja että Janne Reinikainen näyttelijävalintana on oikeuksien haltijoiden hyväksymä.

Tiedotteen mukaan teoksen ohjaaja Anne Rautiainen on lausunut roolihahmon identiteetistä virheellisesti ja ristiriitaisesti.

– Janne Reinikainen on rakentanut rooliaan alusta lähtien transvestiitiksi. Elokuvan transnaisen ja näytelmäkäsikirjoituksen transvestiitin tulkintalinjoista on ollut eriäviä näkemyksiä Rautiaisen ja Reinikaisen välillä. Irtisanoin Janne Reinikaisen hätiköidysti. Olin siinä käsityksessä, että ohjaaja ohjaa näyttämölle transnaista. Olemme selvittäneet asian ja jatkamme produktiota alkuperäisen näytelmädramatisoinnin mukaisesti, Mika Myllyaho kommentoi tuoreessa tiedotteessa.

Reinikainen on koko ajan sanonut näyttelevänsä transvestiittia. Rautiainenkin myöntää tuoreessa tiedotteessa näyttelijän tulkinnan oikeaksi.

– Olen pahoillani ristiriitaisesta ja virheellisestä viestinnästäni Agradon roolin suhteen. Emme ole missään vaiheessa halunneet loukata ketään. Olen myös syvästi pahoillani Janne Reinikaisen syyttä kokemasta kohtelusta, Anne Rautiainen kommentoi tiedotteessa.

Kansallisteatterin tuore tiedote on täynnä anteeksipyyntöjä.

Myös Mika Myllyaho pyytää tiedotteessa vuolaasti anteeksi sitä, että Kansallisteatterissa on käytetty epätarkkoja ja ristiriitaisia käsitteitä. Hänen mukaansa ei "enemmistön näkökulmasta käsin ole helppoa ymmärtää asian herkkyyttä ja merkityksellisyyttä".

Rautiainen sanoo, että hänellä oli alun perin idea roolittaa teos Almodóvarin elokuvan mukaisesti siten, että hahmon olisi näytellyt transsukupuolinen ammattinäyttelijä.

– En toki olisi roolittanut transnaista transvestiitiksi, vaan siinä tapauksessa olisin hakenut lupaa oikeuksien haltijoilta muokata rooli transnaiseksi. Kun transnaista ei rooliin löytynyt, päätimme pitäytyä brittiversiossa. Koska dramatisoinnin repliikkitasolla roolihahmon transvestisuus ei ole aukotonta, ajatus transnaiseudesta jäi kummittelemaan koko prosessin ajaksi. Näyttelijä Janne Reinikainen lähti puolestaan tekemään rooliluettelon mukaisesti transvestiittiroolia, Rautiainen selvittää tiedotteessa.

Hän myöntää, että hän ja pääjohtaja eivät olleet "ymmärtäneet täysin sukupuolikysymystä" "vilpittömistä pyrkimyksistä" huolimatta.

– Pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että on syytä kirkastaa tulkintaamme niin, että näyttämöllä nähdään vedenpitävästi transvestiittihahmo. Toivon vilpittömästi, että käyty keskustelu lisää ymmärrystä, itselläni se sitä ainakin on tehnyt, Rautiainen sanoo tiedotteessa.

Janne Reinikainen puolestaan sanoo olevansa vielä kokematon kommentoimaan roolejaan.

– Ymmärrän transyhteisön tuohtumuksen. He ovat olleet väärien tietojen varassa Agradon hahmosta, ja tuohtumus on siitä näkökulmasta täysin perusteltua. Suomi rikkoo transihmisten ihmisoikeuksia julmalla ja väkivaltaisella tavalla, Reinikainen sanoo tiedotteessa.

Kaikki äidistäni -ennakkonäytännöt 14. ja 15.9., ensi-ilta 16.9. ja 19.9. näytäntö esitetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.