Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten yöunet eivät olekaan lyhentyneet merkittävästi, selviää 30 vuoden seurannasta – "Tutkimustulos on myönteinen"

Suomalaisten yöunen lyhenemisestä viime vuosina on kohuttu paljon, mutta itse asiassa yöunissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia 30 vuodessa.

Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston vastikään julkaistusta tutkimuksesta, jossa seurattiin suomalaisten unen pituutta 36 vuoden ajan.

Kolmessa vuosikymmenessä unen määrä kyllä vähentyi, mutta tämä selittyy tutkijoiden mukaan pääosin ikääntymisellä. Ikääntymisen vaikutus oli tutkijoiden mukaan erotettavissa, koska kyselyt toistettiin useana vuotena. Tutkittavien keski-ikä oli tutkimuksen alussa noin 36 vuotta ja sen lopussa noin 60. Ikääntymisen tiedetään lyhentävän yöunta.

Miesten uni lyheni 30 vuoden aikana keskimäärin noin 18 minuutilla ja naisten 32 minuutilla.

– Viime vuosina on toistuvasti uutisoitu univajeen lisääntyneen voimakkaasti, vaikka valtaosa väestötutkimuksista on osoittanut muutosten aikuisilla olleen vähäisiä. Muutokset ovat olleet vain minuutin kymmenesosia seurantavuotta kohti, ja joissakin maissa uni on jopa pidentynyt, sanoo tiedotteessa ylilääkäri Christer Hublin Työterveyslaitokselta.

– Tutkimustulos on myönteinen uutinen ajatellen unen ja terveyden moninaisia yhteyksiä, Hublin jatkaa.

Koska tutkimusotokset eivät kattaneet kaikkia ikäluokkia, tuloksista ei tutkijoiden mukaan voi tehdä vahvoja päätelmiä nuorempien ikäluokkien unesta.

– On myös mahdollista, että unen pituus kuvautuu vakaampana käyttämässämme tutkimusasetelmassa, jossa samoja henkilöitä on seurattu pitkään. Monissa aiemmissa tutkimuksissa tutkimushenkilöt ovat välillä vaihtuneet, ja seuranta-ajat ovat olleet lyhyempiä, sanoo tiedotteessa professori Jaakko Kaprio Helsingin yliopistosta.

Tutkimustieto unen ja terveyden yhteyksistä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä.

Vanhastaan on tiedetty, että potilaiden uni heikkenee monissa sairauksissa. Nykyään tiedetään, että uniongelmat voivat myös myötävaikuttaa sairauksien syntyyn esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksissa. Puutteellinen uni voi lisätä sairastumisriskiä, heikentää elämänlaatua ja huonontaa sairauksien hoitotuloksia.

Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston pitkittäistutkimuksessa ”Changes in self-reported sleep duration with age - A 36-year longitudinal study of Finnish adults” seurattiin unen pituutta laajaan kaksoskohorttiin perustuvassa väestöotoksessa.

Kysely tehtiin neljä kertaa vuosina 1975–2011.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu BMC Public Health -tiedelehdessä.