Autonrengasliitto, Liikenneturva ja Poliisi aloittavat jälleen vuodesta 1997 joka syksy toteutetun Rengasratsian. Koronaviruksen vuoksi tämän vuoden rengasturvallisuuskampanja toteutetaan tiedotustyöllä. Aikaisemmin tien päällä tehdyt renkaiden tarkastukset eli kuntotutkimukset ja neuvonnat odottavat parempia aikoja. Muun partioinnin ohessa poliisi valvoo renkaiden kuntoa tehostetusti Rengasratsia-viikon aikana, kerrotaan tiedotteessa.
– Tarve oikealle ja helposti ymmärrettävälle rengastiedolle ei ole kadonnut mihinkään. Päinvastoin, on entistä tärkeämpää, että liikenneonnettomuudet eivät kuormita muutenkin kiireistä terveydenhuoltoa ainakaan huolimattomuuden takia, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo tiedotteessa.
Vuonna 2019 Suomen tieliikenteessä kuoli 211 henkeä. Huonokuntoiset renkaat ovat vuosittain olleet merkittävänä riskitekijänä 28 kuolonkolariin.
– Hyvilläkään renkailla ei koko lukua nollata. Kiinnittämällä nykyistä enemmän huomiota rengasturvallisuuteen voitaisiin tilastosta saada pois ainakin osa täysin turhista kuolemista, Nuora jatkaa.
Renkaat ovat tiedotteen mukaan suurin henkilö- ja pakettiautojen ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä. Rengasturvallisuuden kannalta tärkeintä on huolehtia siitä, että omat renkaat ovat keliin sopivat ja turvalliset. Tieliikennelain mukaan renkaiden pääurien on oltava vähintään 1,6 mm syvät. Tutkimusten mukaan sadekelillä 1,6 mm urasyvyys ei kuitenkaan riitä.
– Jarrutusmatkat pitenevät ja vesiliirron riski kasvaa. Renkaan urien kriittinen raja sadekelillä on 4 mm, jota matalammilla urilla ajettaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta, Nuora muistuttaa.
Viimeisimmän kesärengastutkimuksen mukaan suomalaiset ajavat pääsääntöisesti oikeilla rengaspaineilla. Oikeat rengaspaineet vakauttavat ajoa ja lisäävät turvallisuutta. Samalla oikeilla rengaspaineilla ajaminen säätää polttoainetta, mikä puolestaan säästää ympäristöä ja kuljettajan kukkaroa.
– Vajailla rengaspaineilla autoa on vaikea hallita erityisesti ääritilanteissa ja myös ohjauksen puoltaminen lisääntyy. Lisäksi väärät rengaspaineet kuluttavat rengasta tavallista nopeammin ja altistavat rengasrikoille, Nuora sanoo tiedotteessa.