Tutkimus: Lähes joka viides hävittää lääkkeitä väärin – Myös lääkelaastarit pitää palauttaa apteekkiin

Lähes joka viides (18 prosenttia) suomalainen hävittää lääkkeet laittamalla ne roskikseen tai huuhtomalla viemäriin. Tieto selviää Lääkkeetön Itämeri -kampanjan Kantar TNS:llä teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Kolmatta kertaa järjestettävä kampanja muistuttaa, että ainoa oikea tapa hankkiutua eroon vanhoista ja tarpeettomista lääkkeistä on palauttaa ne apteekkiin.

– Lääkkeiden oikeanlainen hävitys on tärkeää ympäristön kannalta. Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä sekä antibioottiresistenssin leviämistä ympäristössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén tiedotteessa.

Kuluttajatutkimus selvitti myös suomalaisten tärkeimpiä syitä viedä vanhentuneita ja tarpeettomia lääkkeitä apteekkiin. Ympäristönsuojelu ja kierrätysarvot ovat 30 prosentille suomalaisista tärkein syy palauttaa lääkkeitä apteekkiin.

Kyselytutkimuksen mukaan vain 30 prosenttia suomalaisista tietää, että myös käytetyt lääkelaastarit on tärkeää kiikuttaa takaisin apteekkiin.

– Parin päivän käytön jälkeen lääkelaastarissa voi olla jopa puolet lääkeaineesta jäljellä, joten on tärkeää lisätä ne lääkejätteen mukaan. Laastarit taitellaan liimapinnat vastakkain ennen apteekkiin palauttamista, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori, farmasian tohtori Sanna Siissalo tiedotteessa.

Lääkkeetön Itämeri -kampanjan toteuttaa 31.8.–13.9. viestintätoimisto Cocomms. Mukana ovat tänä vuonna GSK, HSY, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, Porvoon vesi, Sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston apteekki sekä ympäristöministeriö. Kampanjan asiantuntijoina toimivat Suomen Ympäristökeskus SYKE ja Apteekkariliitto. Kampanjan suojelijana toimii John Nurmisen Säätiö.

Parin päivän käytön jälkeen lääkelaastarissa voi olla jopa puolet lääkeaineesta jäljellä.

Asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo, Apteekkariliitto

Muistilista

Näin hävität lääkkeet oikeaoppisesti

Mitä lääkkeitä apteekkiin tulee palauttaa? Palauta apteekkiin käytetyt lääkelaastarit, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit sekä tuubit, joissa on vielä lääkettä.

Miten palautan lääkkeet? Ota tabletit ja kapselit pois pakkauksistaan ja laita ne irrallaan läpinäkyvään pussiin. Laita voiteet ja aerosolit ilman ohjelippua omissa pakkauksissaan pussiin. Jätä nestemäiset lääkkeet alkuperäiseen pulloonsa, ja laita nämä erilliseen pussiin. Taita lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ennen pussiin laittoa. Irrota ohjelippu muovi- ja pahvipakkauksista, ja vie ne omiin kierrätyspisteisiinsä. Palauta kaikki muovipussit apteekkiin.

Palauta nämä aina erillisessä omassa pussissa: jodipitoiset lääkkeet, sytostaatit alkuperäispakkauksessaan henkilökunnalle, ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna. Astia voi olla esimerkiksi pullo tai purkki. Kysy apteekistasi, kuinka insuliinineulat tulee hävittää asuinalueellasi. elohopeakuumemittarit

Mitä ei tarvitse palauttaa? Esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Ne kuuluvat sekajätteeseen.

Lähde: Lääkkeetön Itämeri

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut