Katso video | Karkureissulla onnellinen loppu - Etsijäkoira löysi mutaan uponneen hevosen viime hetkillä

Porvoolainen etsijäkoirakaksikko kultainen noutaja Rufus ja Kristiina Arokari löysivät Loviisan Viirilässä laitumelta omille teilleen lähteneen ja isoon mutaiseen ojaan uponneen hevosen lauantai-iltana.

12-vuotiaasta Donista oli vain pää pinnalla ja se oli lopen uupunut. Hevosen omistaja, viiriläläinen Sonja Huttunen oli haravoinut oman pentukoiransa kanssa Teutjärven rantahötteiköstä noin puolet löytämättä Donia. Välillä oli ylitettävä leveitä ojia ja hän taivutteli puiden oksia alleen jotta pääsi yli vyötäisille ulottuvasta vedestä yli. Jälkeenpäin selvisi, että hän oli käynyt lähimmillään noin 30 metrin päässä hevosesta, mutta saaliseläimenä tämä oli ollut aivan hiljaa tai jo niin uupunut ettei päästänyt ääntäkään.

Huttunen kertoo hänen olleen miehensä kanssa Savonlinnassa käymässä perjantaina, kun oli saanut soiton karkuteille lähteneestä hevosesta. Aamuyöstä he pääsivät lähtemään kotiin ja etsintöihin. Hän on liikuttunut siitä avusta jota tutut ja tuntemattomat kyläläiset antoivat, kertoivat näköhavaintoja ja kävivät kävellen etsimässä jälkiä hevosen kulkureitistä.

Sosiaalisessa mediassa Huttusta neuvottiin ottamaan yhteyttä etsijäkoiraliittoon. Hän oli itse miettinyt, että hevonen voisi pelästyä koiria ja lähteä vaikka liikenteen sekaan, mutta otti yhteyttä ja porvoolainen Kristiina Arokari koiransa Rufuksen kanssa lähti vielä lauantai-iltana liikkeelle vaikka alkoi hämärtää.

Huttunen kuvailee Rufuksen toimineen hämmästyttävän rennosti ja ammattimaisesti, se otti hajun Donin harjasta ja lähti etenemään. Ladon luona se antoi merkin josta koiran omistaja tiesi hevosen olevan lähellä. Koira lähti vielä hitaasti etenemään, Arokari perässään ja viimeisenä Huttunen, joka kuuli pian Arokarin menevän sanovan " nään sun hevosen pään ja se liikkuu."

– Olin niin huojentunut ja ajattelin, että nyt se pelastuu. Olin etsinyt ja rukoillut polvillaankin sen puolesta. Ilman tätä koiraa minulla ei olisi enää hevosta, hän antaa tunnustusta taitavalle etsijäkaksikolle.

Näky oli hurja, hevonen oli mutaojassa kyljellään, vain pää pinnalla ja katse lasittuneen väsynyt. Savi oli imenyt sen liki kokonaan upoksiin. Yksi naapuri oli tullut lähelle traktorin kanssa, jos olisi tarvittu nostaa se piikkien avulla ylös. Paikalle hälytetyt palokuntalaiset saivat kuitenkin ujutettua liinat hevosen alle ja kiskottua noin 500-kiloisen oriin ylös käsivoimin.

Don nousi ylös ja lähti omin jaloin liikkeelle. Pienen matkan kuljettuaan se kuitenkin romahti ja Huttunen ehti ajatella että sen jalat olivat loukkaantuneet. Don nousi uudelleen jaloilleen ja käveli kotitalliin.

Tallissa sille laitettiin lämmin villaloimi päälle. Huttunen valvoi hevosen kanssa melkein koko yön tallissa. Sunnuntaina aamupäivällä se jo rouskuttaa tyytyväisenä omenaa ja heinää ja kaulailee emäntäänsä hellästi. Silmät ja korvat on puhdistettu, isomman pesun aika on vielä, kun ulkona puhjennut sade ja ukkosenilma hellittää. Don näyttäisi selvinneen karkureissustaan säikähdyksellä.

Don on 12-vuotias amerikan ravihevonen, joka tuli Huttuselle harrastushevoseksi keväällä. Se on tarkoitus ruunata, jotta voidaan ottaa kaveri, kesän se on elellyt itsekseen kotipihan viereisellä laitumella. Huttusen aiempi hevonen, kylmäverinen tamma, ei ollut lähtenyt omille reissuilleen. Don oli huomannut että sähköaitojen ympäröimästä laitumesta pääsi toiselle jossa ei ollut sähköjä ja lähtenyt jostain syystä seikkailemaan. Onni oli, että se on entisenä ravurina tottunut ihmisiin ja autoihin, eikä se säikkynyt pelastusoperaatiotakaan vilkkuvine hälytysvaloineen.

Huttunen käy Donilla maastoratsastamassa ja kulkeepa hän sillä kylätalolle kirjastovuoroja pitämään, hevosella on pihalla oma "parkkipaikka."

– Enää en päästä tätä silmistäni, sanoo Sonja ja halaa Donia joka vastaa hellyyteen painamalla päätään omistajansa kaulaa vasten.

Don on ehtinyt olla onnekas jo kerran aikaisemmin tänä kesänä. Se oli laitumella kun äkillinen ukkoskuuro nousi ja salama iski ratsastuskentän valotolppaan noin 15 metrin päähän pihaton vieressä olleesta Donista. Sillä ei ollut rautakenkiä kavioissaan kun kengittäjä oli murtanut kätensä. Huttunen arvioi, että jos olisi ollut rautakengät, se olisi ollut hevosen menoa.

– Lähdin juoksemaan laitumelle kun kuulin salaman iskeneen ja ajattelin että se on siellä ketarat ojossa. Don seisoi siellä vähän hämmentyneen näköisenä ja sisällä tallissa se vain vähän puhalteli, kertaa Huttunen ja kiittelee onnea onnettomuudessa. Jos kengittäjän käsi olisi ollut kunnossa ja Don saanut rautakengät, miten olisi käynyt.

Hän on niin kiitollinen kyläläisille saamastaan avusta ja tuesta Donin karkuseikkailun aikana ja onnellisessa päätöksessä, että aikoo järjestää kakkukahvit.

Juttuun on korjattu hevosen painoarvioksi noin 500 24.8. kello 19.20.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut