Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"

Helsingin kaupungin kerrokantasi-palveluun on kertynyt jo liki 1 500 kommenttia (tilanne iltapäivällä 6.8.) koskien nastarenkaiden käyttöä kaupungissa. Helsingin Uutiset kertoi 5. elokuuta Helsingin suunnittelevan nastarengaskieltoja. Mahdollinen kielto voisi koskea esimerkiksi katuja, joilla on kouluja tai päiväkoteja, kiellolla halutaan vähentää nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyä ja melua.

Kerrokantasi-palvelun kyselyssä voi kertoa, missä nastakiellolla olisi eniten vaikutusta ilmanlaadun paranemiseen sekä meluhaittojen vähenemiseen.

– Nastarengaskielto on erittäin perusteltu lähes kaikilla isommilla kaduilla keskustan läheisyydessä. Päiviä, jolloin nastoista on todellista hyötyä, on enää muutamia vuodessa näin etelässä. Samaan aikaan nastat huonontavat ilmanlaatua ja katujen kuntoa lähes puolet vuodesta turhaan, kirjoittaa eräs kommentaattori.

Nastarengaskieltoa kannattavat myös seuraavat kommentoijat:

– Kitkarenkailla pärjää erittäin hyvin talvisin. Ilman muuta nastarenkaille kielto vähintään kantakaupunkiin, jotta saadaan ehkäistyä haittoja.

– Erinomainen aloite. Hyvällä tilannenopeudella ja katujen aurauksella kitkarenkailla pärjää vallan mainiosti pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla nastarenkaita ei ole tarvinnut moneen talveen. Usein nastarenkaat antavat myös vääränlaisen turvallisuudentunteen. Jos joku haluaa ajaa nastarenkailla, tulisi niissä olla vero, joka kattaa haittavaikutukset.

– Ilman muuta kannatan nastarengaskieltoa. Olen vuodesta 1997 saakka ajanut kitkarenkailla ja kertaakaan en ole joutunut vaaratilanteeseen kitkarenkaiden pidon takia. Ajelen vuosittain 70 000 kilometriä ja käyn Helsingissä 2–3 kertaa viikossa töiden merkeissä. Helsingissä on aina talvisin hyvät ajokelit eikä liukkaudesta tietoakaan. Muualla ajellessani kelit kyllä vaihtelee. Ilmanlaatu paranee ja teiden kunto pysyy hyvänä kitkarenkailla ajellessa.

– Nastoista aiheutuu valtavasti haittoja. Tiet menevät pilalle muutamassa vuodessa, se maksaa valtavasti. Nastojen pilaamat tiet kuluttavat renkaat loppuun reippaasti alle renkaiden suunnitellun keston. Renkaiden aiheuttama mikromuovikuormitus on valtava. Lähes kaikki nastoilla ajelu tapahtuu paljaalla asvaltilla, siihen ei nastoja tarvita. Nastojen rikkoma tienpinta ja tiestä nouseva pöly on vakava terveyshaitta. Nastat paljaalla asvaltilla ovat turvallisuusriski. Nastat luovat vääristyneen turvallisuudentunteen. Ketjukolarit ajetaan tyypillisesti nastarenkailla.

Ajatukseen nastarengaskiellosta suhtaudutaan myös kielteisesti:

– Kitkat silottavat ajoradan nollakelillä jääksi. Sillä saa sitten luistella auton kanssa, kun ei ole nasta-autoja pintaa rouhentamassa. Voi mennä jarrutus pitkäksi, vaikka ennen suojatietä. Autosta tulee pulkka, kommentoi eräs.

Moni muukin on sitä mieltä, että ajatuksen nastarengaskiellosta voisi kuopata:

– Kuka kuvittelee että auto on käytössä vain kaupungissa? Ajan mökkimatkoilla sellaisiin paikkoihin, jonne pääsee vain nastarenkailla. Pitääkö olla jatkossa kahdet renkaat ja varikkopysähdys kaupungin rajalla, jolloin kitkat vaihdetaan nastarenkaisiin? Myös pitemmillä työmatkoilla pääkaupunkiseudun ulkopuolella nastarenkaat ovat turvallisemmat. Mistä on syntynyt ajatus että helsinkiläisen auto ajaa vain Helsingin katuja? Se sama auto ajaa ympäri Suomea! Ajatelkaa laajemmin!

– Ei nastakieltoa Helsinkiin. Mitä lähempänä merta ja mitä aikaisemmin liikenteessä, sen enemmän nastoille on tarvetta silloin kun tiet ovat jäässä. Ja Helsingissä lämpö sahaa nollan molemmin puolen, jäistä olosuhdetta on riittämiin.

– Täysin järjetön idea. Keskittykää nyt johonkin oikeasti tarpeelliseen ja lopettakaa työssäkäyvien ihmisten kiusaaminen.

– Aika huono asia, asun maaseudulla, täällä on pakko olla nastat. Keskustaan pitää jättää teitä missä voi käyttää nastoja esimerkiksi jos olet lähdössä laivalle.