Porlammilla valokuvanäyttely viime vuosisadan alun elämästä

Porlammin Kotiseutumuseo pitää elokuussa valokuvanäyttelyn, jossa on esillä vanhoja valokuvia yhteensä 17 kansiollista. Valokuvat esittelevät viime vuosisadan alkupuolen kulttuuriympäristöä sekä ihmisiä, heidän askareitaan ja maatalousyhteisön sen aikaisia työtapoja.

Ympäristössä näkyy ihmisen toiminta sekä vuorovaikutus luonnon kanssa. Kuvien välityksellä pääsee tutustumaan siihen, miltä ihmiset näyttivät niin arjen työtehtävissään kuin juhliin sonnustautuneina. Kuvista käy myös hyvin ilmi sen aikainen jako naisten ja miesten töihin.

Porlammilainen Juho Pessala (1893-1955) kuvasi lasinegatiiveille Porlammilaista ja itäuusmaalaista elämänmenoa ja ihmisiä aktiivisesti 1910-luvun alkupuolelta asti kuolemaansa saakka. Näitä kuvia kertyi myös museon valokuvakokoelmaan.

Museotoimikunnan jäsen Juha Kekki kertoo, että Juho Pessalan kuoltua kukaan ei ymmärtänyt huolehtia hänen jälkeensä jättämästä arvokkaasta lasinegatiivikokoelmasta.

– Kalle Sistola oli hoitanut valokuvien keräystä museolle koko museotoimintakautensa ajan ja etsi sitkeästi lasinegatiiveja pari vuosikymmenen ajan, kunnes ne vihdoin 1980-luvun lopulla löytyivät Pessalan romahtaneen ulkorakennuksen raunioista.

Noin 800 lasinegatiivia löytyi ehjänä tai vain vähän kastuneena, mutta paljon oli myös rikki menneitä.

– Kotiseutumuseo teetti sitten näistä ehjistä negatiiveistä paperikuvia, jolloin niiden todellinen arvo vasta ymmärrettiin.

Museolla on yksinomaan Pessalan ottamia kuvia pitkälle yli tuhat kappaletta. Lisäksi on muun muassa paljon koulukuvia kolmesta ala-asteen koulusta eri vuosilta. Porlammin taloja ja maisemia on myös mukana, samoin kuin porlammilaisia henkilökuvia. Erikoisuutena mainittakoon visiittikorttikuvat.

– Koulumuseon näyttelyssä on myös esillä viisi 1800-1900-luvuilta olevaa tilakarttaa Hämäläisen tiluksista, jotka saimme museoon tänä keväänä.

– Tarjoamme kaikille jo ovella käsidesiä ja kertakäyttöhansikkaat, jotta kaikki voivat rauhassa selailla kansiokuvia. Varaudumme riittäviin väleihin koulumuseossa ja näyttelyvierailijoita pyydetään ottamaan huomioon viranomaisten suosittelemat minimietäisyydet, muistuttaa Juha Kekki.

– Jos sinulla on yskää tai nuhaa, ole hyvä ja sairasta se pois, ennen kuin tulet ja ota oma kasvomaski mukaan.

Näyttely on avoinna elokuussa sunnuntaisin klo 14-16 Porlammin Koulumuseossa, osoitteessa Kievarintie 2, 07820 Porlammi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut