Kesäkuun alussa voimaan tullut tieliikennelaki sallii kevytperävaunun vetämisen maksimissaan 100 km/h entisen kahdeksankympin sijaan. Nopeusrajoitus ei kuitenkaan ole sama asia kuin suositusnopeus. Nopeuden valinnassa on otettava huomioon esimerkiksi olosuhteet, kuormaus ja ajoneuvon kunto, siis myös perävaunun, muistutetaan Liikenneturvan Liikennevinkissä.
– Peräkärryn kunto on hyvä tarkistaa vielä loppukesän kuljetustarpeita ajatellen, erityisesti jos aikoo hyödyntää suurempaa nopeusrajoitusta. Nopeuden nosto aiheuttaa lisää rasitusta ja vaatii erinomaista teknistä kuntoa perävaunulta, erityisesti väistö- ja jarrutustilanteissa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.
– Mikään ei tapa matkatunnelmaa niin tehokkaasti kuin tien päälle levinnyt laakeri tai rikkoutunut rengas, kun kärryssä on kuormaa. Pahimmassa tapauksessa kärry kuormineen voi päätyä pientareelle tai vastaantulijan keulaan, joten pidä hyvää huolta peräkärrysi kunnosta, Heiskanen jatkaa.
Jos kevytperäkärryä vetää yli 80 km/h ja se tuntuu levottomalta tai pompottavalta perässä, kannattaa tarkistuttaa kärryn renkaiden tasapainotus rengasliikkeessä. Samalla voi tilata pyöriin muitakin huoltotoimenpiteitä, kuten napojen voitelun ja laakereiden tarkastuksen, kerrotaan Liikenneturvasta.
– Renkaiden tasapainotusongelmat tulevat yleensä esiin juuri 80–100 km/h -nopeusalueella. Silti peräkärryjen renkaita tasapainotetaan vain harvoin, vaikka siitä olisi usein hyötyä, Heiskanen sanoo.
Lisäksi myös peräkärryn rungon metalliosat on hyvä silmäillä ruosteen tai hitsauksien repeämien varalta. Kaikki yllä mainitut asiat tarkistamalla voi vetää perävaunua ainakin hieman huolettomammin. Tarkastuksiin kuluu aikaa puolesta tunnista tuntiin, joten ne kannattaa tehdä ennen seuraavalle reissulle lähtemistä.
O1-luokkaan kuuluvia kevytperävaunuja ei katsasteta, joten vastuu sen teknisestä kunnosta on yksin ajoneuvon kuljettajalla.
– Renkaat ovat olennaisimmassa osassa. Niistä kannattaa katsoa ensinnäkin urasyvyys, jonka suositellaan olevan vähintään kolme millimetriä. Pitää myös tarkistaa rengaspaineet sekä se, ettei renkaan rungossa ole vikoja, esimerkiksi pullistumia tai halkeamia renkaan kyljessä. Renkaat on lisäksi hyvä nostaa ylös tunkilla ja varmistaa, ettei laakeri pidä ylimääräistä ääntä ja että siinä on sopiva välys. Laakerit kannattaa toki myös voidella kerran vuodessa, Heiskanen luettelee Liikenneturvan Liikennevinkissä.
Lisäksi kärryn valojen toimivuutta on pidettävä silmällä, niissä näkee usein vikoja tien päällä. Huoltotoimenpiteiden yhteydessä on hyvä myös voidella vetolaite ja lukituksen mekanismit sekä tarkistaa lukkolaitteen kielen kunto ja lukituksen toimivuus silmämääräisesti. Vetokoukun on oltava hyvässä kunnossa.