Merellistä tunnelmaa Loviisan risteilyllä ja kaupunkikierroksella

Risteilyalus m/s J.L. Runeberg teki torstaina tämän kesän ensimmäisen matkansa Helsingin kauppatorilta Loviisan Laivasillalle. Merimatka Helsingistä Loviisaan kesti kokonaisuudessaan noin kuutisen tuntia. Alus pysähtyi matkalla myös Pellingin saaressa ja Loviisan Kabbölen satamassa.

Aurinkoinen sää suosi merimatkailijoita, ja matkustajia olikin torstain risteilyllä noin 120. Suurin osa matkustajista oli lähtenyt matkaan jo Helsingistä, mutta myös Porvoon Pellingistä tuli mukaan melko paljon matkaajia, Varustamo Oy J.L. Runebergilla arvioidaan.

Juuri ennen m/s J.L. Runebergin rantautumista Laivasillan laiturille alkoi kerääntyä yleisöä kuvaamaan ja seuraamaan laivan saapumista. Laiturilta risteilyvieraat levisivät ympäriinsä kukin omiin kesämenoihinsa. Osa matkustajista osallistui Loviisan oppaiden järjestämälle, noin tunnin mittaiselle kaupunkiopastukselle.

Loviisan oppaiden kaupunkikierroksia järjestetään tänä kesänä neljä.

– Tämän pienen kierroksen tarkoituksena on kertoa Loviisan historiasta ja myös siitä, millainen kaupunki Loviisa tänään on, Loviisan oppaiden Maissi Nybom kertoi kaupunkiopastuksen alussa.

Torstaina suomenkielistä kierrosta johti Nybom ja ruotsinkielistä Birgit Korhonen. Oppaiden virka-asut ovat saaneet innoituksensa Loviisan kaupungin kylpylähistoriasta.

Ruotsin kuningas allekirjoitti kaupungin perustamiskirjan 275 vuotta sitten.

Maissi Nybom Loviisan oppaat

– Kylvettäjät käyttivät tämäntyyppisiä asuja, Nybom tietää.

Suomenkielinen ryhmä lähti Laivasillalta kaupunkikierrokselle 23 osallistujan voimin. Ensimmäisenä pysähdyttiin Laivasillan viereisessä Rantapuistossa, josta avautuu näkymä tulevalle Kuningattarenrannan alueelle.

Rantapuistossa kuultiin myös Laivasillan sataman historiasta ja Loviisan kaupungin perustamisesta.

– Kun Ruotsin kuningas allekirjoitti kaupungin perustamiskirjan 275 vuotta sitten, hän myönsi kaupungille heti oikeudet käydä ulkomaankauppaa, Nybom mainitsi.

– Mikäs tuo kelluva pytinki on? kysyi kierroksen osallistuja osoittaen Loviisanlahdella kelluvaa pientä rakennusta.

– Se on Sauna Obscura, vastasi Nybom ja kertoi ryhmälle lisää loviisalaistaitelija Heidi Lunabban luomasta taidekokemuksesta.

Sauna Obscura toimii camera obscuran tavoin ja on käytössä itsepalvelusaunana.

Rantapuiston jälkeen kävelykierros jatkui harvinaisempaan kohteeseen, joka on suurimman osan vuodesta yleisöltä suljettu. Nybomin johdolla ryhmä piipahti Sisko Hallavainion ja näyttelijä Risto Aaltosen kunnostaman Villa Aaltosen hurmaavassa puutarhassa, josta löytyy istutuksien lisäksi myös arkkitehdin suunnittelema, kaksikerroksinen mehiläispaviljonki.

Puutarha on tavallisesti avoinna yleisölle vain Avoimet puutarhat- ja Loviisan wanhat talot -tapahtumissa, mutta Loviisan oppaat ryhmineen pääsevät erityissopimuksella kiertämään puutarhassa myös muina päivinä.

Mariankadulla pysähdyttiin kuulemaan kaupungin vanhimmasta rakennuksesta, Degerbyn ratsutilan sivurakennuksesta Degerby Gillestä, sekä Loviisan kaupungin palosta vuonna 1855.

– Loviisan suuren tulipalon päivänä tuuli idästä, mikä on aika harvinaista Suomessa. Itätuulen takia kaikki rakennukset syttymispaikasta itään päin paloivat, Nybom selitti ja näytti paikan, josta palo aikoinaan lähti leviämään.

Tulipalon syytäkin on selvitelty.

– Tarinan mukaan talon piika silitti vaatteita sen ajan silitysraudalla, johon laitettiin kuumia hiiliä sisään. Silityksen jälkeen hän vei raudan jäähtymään puuvajaan.

Kuumat hiilet ja puuvaja ovat ymmärrettävästi tulenarka yhdistelmä, joten palon on arveltu saaneen alkunsa näistä tapahtumista.

Vielä ennen kaupunkikierroksen päättymistä ehdittiin ihastella Loviisan toriympäristön monumentaalikeskustaa, jonka on suunnitellut arkkitehti Georg Theodor Polychron Chiewitz.

Chiewitzin suunnittelemaa keskustaa vastaavia monumentaalikeskustoja löytyy Loviisan lisäksi Suomesta vain kaksi – Carl Ludvig Engelin Senaatintori Helsingissä ja Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen keskusta.

Loviisan oppaiden kaupunkikierroksia järjestetään m/s J.L. Runebergin risteilypäivinä noin kello 16. Runeberg-laiva risteilee Helsingistä Loviisaan seuraavan kerran 23. ja 30. heinäkuuta. Kesän viimeinen merimatka Loviisaan tehdään 6. elokuuta.

Suomen- ja ruotsinkielisille kaupunkierroksille tervetulleita ovat niin risteilyaluksen matkustajat, omatoimiset turistit kuin paikalliset asukkaatkin.

Fakta

M/s J.L. Runeberg

Höyryalus rakennettiin Hietalahdessa 1912 ja sen alkuperäinen nimi oli s/s Helsingfors Skärgård.

1930-luvulla laivan nimeksi vaihdettiin s/s J.L. Runeberg ja alus siirtyi Porvoon reitille.

Laiva varustettiin dieselmoottorilla 1960-luvulla.

Nykyiselle omistajalle laiva siirtyi 1986.

M/s J.L. Runeberg risteilee kesäisin Helsingistä Porvooseen ja Helsingistä Loviisaan.

Lähde: Varustamo Oy J.L. Runeberg

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut