Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakevät pakotti teatterit tiukan paikan eteen – perutut näytökset ja puolikkaat katsomot aiheuttavat taloushuolia

Kesäteattereilla on erilainen kesä. Osa perui näytöksensä, mutta täysin ilman kesäteatteria ei silti tarvitse olla.

Koskenniskan kesäteatterissa kahviteltiin kesäkuussa Miehen kylkiluu -näytelmän ensi-iltakahvien merkeissä. Ensi-illan, jota ei koskaan tullut.

Maaliskuussa teatterilaiset tekivät raskaan päätöksen perua kaikki kesän näytökset. Roolit oli jaettu ja harjoittelu alkanut tammikuussa. Toiveita oli elätelty näytösten järjestämisestä pika-aikataululla. Riskiä ei haluttu ottaa ja lopulta yhteistuumin päätettiin välivuodesta.

– Olimme pettyneitä ja harmissaan. Tämä on ollut henkireikä monelle näyttelijällemme, teatteritoimikuntaan kuuluva Eija Kainulainen sanoo.

Pornaisissa sijaitsevaa kesäteatteria pyöritetään pitkälti harrastaja- ja talkooväellä.

– Tämä on ollut vähän kuin koko kylän juttu. Meillä on kohta 60 vuotta jatkunut perinne tässä.

Tämä on ollut henkireikä monelle näyttelijällemme.

Eija Kainulainen, Koskenniskan kesäteatteri

Näytelmä esitetään uusiksi ensi vuonna. Ohjaaja Minna Lund oli ehtinyt tehdä jo pohjatyötä ja hänelle maksettiin osittaispalkka. Muita kuluja ei aiheutunut. Taloudellista mietittävää Pornaisten Pohjoiselle nuorisoseuralle kuitenkin koitui. Lipunmyynti- ja väliaikatuloilla on kustannettu seuran kiinteitä kuluja. Tulolähteitä on nyt keksittävä muulla tavalla.

– Seurantaloa on kallis ylläpitää. Varainhankintaa ei ole mietitty. Tilanne on epätodellinen ja hankala järjestää mitään, kun ihmiset ovat yhä varovaisia liikkumaan, Kainulainen sanoo.

Vaikka esitysten peruuttaminen kasvatti henkistä tyhjiötä, yhteishenkeä on pidetty yllä Whatsapp-ryhmässä ja pienillä retkillä.

Postimäellä nähdään tänään sunnuntaina viimeinen näytös Agatha Christie -henkisestä komediasta Arsenikkia ja vanhaa pitsiä. Koronatilanteen myötä katsomo on otettu alle puolilleen. Kaikki näytökset myytiin loppuun ennen ensi-iltaa.

Taloudellisista haitoista huolimatta esitykset haluttiin järjestää.

– 600 myytyä lippua ei riitä kustannuksien kattamiseen. On vain kiinni siitä, että 140 maksavan tilalla on nyt ollut vain 60 per esitys. Päätimme kuitenkin, että teatteri pidetään, vaikka tulee takkiin. Itse tuottajana ajattelin, että tuotetaan teatteria koska koronakevään jälkeen saattaa olla menekkiä. Ihmisillä on selvästi ollut tarve päästä pois kotoa. Ei meidän taloudellinen tilanne kaadu yhteen huonoon vuoteen. Tärkeämpää on ihmisten hyvinvointi ja yhteisöllisyys, toteaa toiminnanjohtaja Kent Lang Borgåbygdens Ungdomsföreningistä (Porvoonseudun nuorisoliitto).

Päätös esitysten toteuttamisesta tehtiin keväällä. Varasuunnitelma oli myös olemassa.

– Maaliskuun puolessa välissä päädyttiin ohjaajan kanssa, että jatketaan. Jos ei saa ottaa yleisöä, niin voidaan striimata. Onneksi kuitenkin saimme.

Korona-aika vaikutti harjoittelemiseen paljon.

– Maaliskuun puolenvälin jälkeen harjoiteltiin vain alle viiden henkilön ryhmissä ja Zoomin kautta. Kesäkuun alusta harjoitukset siirtyivät Postimäelle, Lang kertoo.

Loviisassa Lurensissa pidetään myös välivuotta.

– Alkuvuodesta ehdittiin pitää muutamia harjoituksia, lähinnä laulu- ja tanssipainoitteisia. Tottakai harmittaa. Toisaalta tilanne on hyvin samanlainen melkein kaikkialla, toteaa varapuheenjohtaja Kjell Westerholm Östra Nylands Ungdomsförbundista (Itä-Uudenmaan nuorisoliitto).

Nyt Lurensissa olisi nähty Charles Dickensin Oliver Twist -romaaniin pohjautuva Oliver!.

– Lohdutttavaa tässä on kuitenkin se, että esitämme näytelmän kesällä 2021. Lisennsit ja luvat omistajatahojen kanssa Lontoossa ovat jo valmiiksi neuvoteltuja.

Välikesä koettelee taloutta myös Lurensissa.

– Joitakin palkkoja on maksettu ennakkoon, mutta toisaalta nekin ovat vastaavasti pienempi menoerä ensi vuonna. Talouspuoli muilta osin tekee varmasti pienen loven tilinpäätökseen, koska vaikka tuloja ei ole, pitkin vuotta kertyy laskuja.

Välikesä hyödynnetään kuitenkin viisaasti.

– Tämä kausi on meille eräänlainen hengähdystauko, jonka aikana pyrimme tekemään pieniä remonttihommia ja rauhassa valmistelemaan sen, mitä voi ensi kesää silmällä pitäen. Jotain pientä ohjelmaa varmasti järjestetään täällä päin. Kannattaa seurata paikallislehdistöä ja sosiaalista mediaa.

Täysin ilman kesäteatteria ei tänä kesänä tarvitse olla. Juornaankylän kesäteatteri marsittaa lavalle Ilkka Malmin ja Rami Saarijärven käsikirjoittaman näytelmän Vähän vielä, Vitikainen. Ensi-ilta on nuorisoseurantalolla 4. elokuuta.

– Alun perinkin harjoittelimme ajatuksella, että esitykset alkavat elokuussa. Meillä on innostunut ja sitoutunut porukka, Veikka Huuskonen teatterista kertoo.

Näytelmää harjoiteltiin pääsiäisestä toukokuuhun etätreeneinä, minkä jälkeen aloitettiin livetreenit turvavälit huomioiden. Turvavälit huomioidaan myös esityksissä, sillä katsomoon otetaan vain puolet normaalista eli 50-60 katsojaa.