Loviisa on mukana Autoliiton käynnistämässä invapysäköintiprojektissa, joka kokoaa liikkumisesteisten pysäköintipaikat yhteen mobiiliapplikaatioon

Liikkumisesteisten pysäköintipaikat kootaan yhteen mobiiliapplikaatioon. Kuvan invaparkkipaikat löytyvät Loviisan Laivasillalta. Auli Henriksson

Autoliitto kertoo tiedotteessaan tuovansa invapysäköintipaikat yhteen sovellukseen.

– Esteettömyysasetuksen mukaan osa rakennusten pysäköintipaikoista tulee olla osoitettu liikkumisesteisille. Autoliitto kokoaa nyt yhdessä kuntien ja muiden kumppanien kanssa nämä nk. invapaikat yhteen sovellukseen entistä paremman saavutettavuuden varmistamiseksi, tiedotteessa todetaan.

Liikkumisesteisille henkilöauto on usein ainoa tapa hoitaa asiointimatkoja. Autolla liikkuminenkin edellyttää suunnittelua, koska kaikki pysäköintipaikat eivät välttämättä sovellu esimerkiksi pyörätuolin käyttäjille. Jotta esteettömyys toteutuisi, asiasta on olemassa velvoittavaa lainsäädäntöä.

Esimerkiksi rakennusten ja erityisesti julkisten palveluiden lähettyvillä on oltava liikkumisesteisille tarkoitettuja LE-pysäköintipaikkoja eli nk. invapaikkoja.

Liikkumisesteisten pysäköintipaikkainfra on jo valtakunnallisesti olemassa, mutta paikoista ei löydy yhteen paikkaan koottua tietoa.

Tämä on harvemmin ongelma omalla tutulla paikkakunnalla liikuttaessa, mutta vieraassa kaupungissa paikkojen löytäminen on hankalampaa.

– Koimme, että tämä on hyvä tapa edistää omalta osaltamme esteettömyyden toteutumista, projektipäällikkö Janne Koivisto Autoliitosta perustelee.

Olennaista projektin etenemiselle on kuntien ja muiden kumppanien saaminen mukaan, sillä vain näillä on ajantasainen tieto omalla vastuullaan olevista liikkumisesteisten pysäköintipaikoista.

Mukana on tällä hetkellä 32 kuntaa joiden joukossa Loviisa sekä Yyterin kylpylä ja Itä-Suomen yliopisto.

Lisäksi sovelluksessa näkyvät yhteistyökumppani Kuntaliiton invapysäköintipaikat Kuntatalolla sekä Diagnostiikkakeskus HUS Kuvantamisen paikat Uudellamaalla.

– Tavoitteenamme on tietenkin saada kaikki kunnat mukaan. Liikkumisesteisteisiä palvelisi, jos myös suuret yksityisen sektorin toimijat, joiden tiloihin kohdistuu esteettömyysvaatimuksia, kokisivat asian tärkeäksi, Koivisto toteaa.

Mobiiliapplikaatio on veloituksetta ladattavissa ja käytettävissä sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmille.

Applikaation käyttö ei edellytä Autoliiton jäsenyyttä.

Paikat näkyvät karttapohjalla, josta pääsee myös navigointisovelluksiin.

Kommentoi

Mainos: Essi Rantapää

Isot asiat päätetään lähellä sinua

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.