Ida Taavitsaisen kukkakuvia Hambergin kodin pop up -näyttelyssä - Koronakeväänä kasvoi tarve arjen kauneudelle

Helsinkiläinen kuvataiteilija Ida Taavitsainen (s.1987) on Hambergskan toinen pop up -taiteilija. Taavitsaisen sävytettyjä syanotypioita on esillä 21.7.-8.8.

Taavitsainen miettii näyttelyn tiedotteessa, ettei kuvasarjaa todennäköisesti olisi edes olemassa ilman koronakriisiä. Hän on ostanut kotiin enemmän kukkia kuin koskaan aiemmin luodakseen arkeen kauneutta.

– Kun elinympäristö pieneni ja elämä hidastui, aloin arvostaa arkea ja yksinkertaisuuden kauneutta. Samalla tarpeeni tehdä asioita käsin on kasvanut, mutta rajoituksista johtuen ja koska olen hoitanut 2-vuotiasta kotona, en ole pystynyt työskentelemään tuttuun tapaani.

Loviisaan esille tulevat kuvat ovat samalla sekä valokuvia että maalauksia.

– Ne ovat syanotypioita, eli yksi ensimmäisiä vedostustekniikoita, joiden päälle olen maalannut. Syanotypia on yksinkertainen kontaktivedosmenetelmä, johon tarvitaan vain kaksi kemikaalia.

– Kuva kehittyy auringonvalossa ja kiinnittyy vesihuuhteessa, joten tällä tekniikalla pystyin työskentelemään kotona lastenhoidon ja etätyöskentelyn lomassa, hän kertoo tiedotteessa.

Pelkkien kukkakuvien tekeminen ei taiteilijalle riittänyt, joten luonnollisessa koossa olevien kukkakuvien kuivuttua hän on vielä sävyttänyt kuvat maalaamalla niiden päälle vesiväreillä.

– En ole piirtänyt tai maalannut säännöllisesti sitten lukion. On ollut hauskaa elvyyttää unohtuneet maalaustaidot.

Työt ovat Taavitsaiselta myös kunnianosoitus viime syksynä alzheimeriin menehtyneelle mummilleen, joka viimeiseen asti jaksoi iloita kukkien kauneudesta.

Taavitsaisella on valokuvataiteen maisterin tutkinto Lontoon Royal College of Artsita. Hänen töitään on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla, viimeksi Loviisan kaupungin museon näyttelyssä Kuolemattomat - esineiden muisti vuonna 2019 ja Kosmisen Salonki 2020.

Hänen teoksiaan löytyy mm. Valtion taideteostoimikunnan kokoelmista sekä Japanilaisen Kiyosato Museum of Photographic Artsin kokoelmista.

Vuonna 2014 englantilainen kustantamo Booth-Clibborn Editions julkaisi Taavitsaisen valokuvakirjan The Memory of My Wardrobe.

Kesänäyttely Hambergska on avoinna 30.8. saakka tiistaista lauantaihin kello 11-17. Vapaa pääsy.

Lisätietoja www.hambergska.fi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut