"Loviisan talouden tasapainottaminen lapinjärveläisillä ikäihmisillä ei ole perusteltua" - kunnassa kerättävällä nimilistalla on jo yli 500 allekirjoitusta

Vetoomus luovutetaan Loviisan kaupunginvaltuustolle ennen torstain kokousta. Arkisto
Auli Henriksson

Auli Henriksson

Loviisan suunnitelmalle lakkauttaa Lapinjärven terveysasema on annettu kunnassa täystyrmäys, kuvaillaan lapinjärveläisen kunnanvaltuutetun Arto Kujalan (kok) lähettämässä tiedotteessa.

– Lakkauttamissuunnitelmaa vastustavaan vetoomukseen on maanantaiaamuun mennessä kertynyt yli 500 nimeä ja nimien keruu Lapinjärvellä jatkuu torstaihin asti, kerrotaan tiedotteessa.

Vetoomus luovutetaan Loviisan kaupunginvaltuustolle ennen valtuuston kokousta torstaina 9.7. Loviisan Seurahuoneella.

Kujala kertoo ajatuksen nimien keruusta syntyneen, kun Loviisan kaupungin säästöehdotukset tulivat julki.

– Pääosin virkamiesjohdon salassa valmistelemat säästötoimenpiteet tulivat julkisuuteen kaupungin tiedotteella 30.6. Kaupunginhallitus käsitteli toimenpide-ehdotuksia kokouksessaan torstaina 2.7. lisälistalla, joka sekin annettiin julkisuuteen vasta kokouksen jälkeen, kertaa Kujala.

Hän lisää, että keskellä kesää, yllättäen esitetyt,säästösuunnitelmat ja kulisseissa tehdyt valmistelut ja päätöksenteko ovat herättäneet vastustusta.

– Loviisan kaupungin yksipuolisille päätöksille ei heru ymmärrystä tippaakaan. Lapinjärven kunta on itsenäisenä kuntana sopimuksen osapuoli ei sen kohde.

Loviisan kaupunki ja Lapinjärven kunta ovat muodostaneet kuntalain mukaisen yhteistoiminta-alueen, jossa Loviisan kaupunki on isäntäkunta.

Lapinjärven terveysasema, jonne on palvelusopimuksen mukaisesti sijoitettuna lähipalveluna lääkäri-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja- ja hammaslääkärivastaanotto, toimii Lapinjärven kirkonkylässä.

– Terveysasema on palvellut asiakkaitaan nykyisellä paikallaan kymmenen vuoden ajan. Terveysasemalla asioivista asiakkaista iso osa on henkilöitä, joilla ei ole autoa tai ajokorttia. Käynneillä hoidetaan useimmiten näytteenottoa, mittauksia, erilaisia kontrolleja, rokotuksia ja haavojen hoitoa sekä muita perustason palveluita, kertoo Kujala

Loviisan kaupungin talouden tasapainottamistarve on useita miljoonia, mutta sen maksattaminen lapinjärveläisillä ikäihmisillä ei ole perusteltavissa. Lähipalvelun lakkauttaminen toimintaa keskittämällä lisää selvästi liikennettä siirtäen sen kulut asiakkaiden ja Kelan maksettavaksi. Näin säästäminen on kuin siirtelisi rahaa taskusta toiseen. Pienistä eläkkeistä maksettavat kyytien omavastuut huolettavat monia ja useat epäilevät, etteivät lähde palvelujen perässä kuin pakon edessä, toteaa Kujala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Täällä on niin rauhallista” – Loviisa Campingissa paikat ovat välillä olleet loppuunmyytyjä
 2. Unelmien hirsitalo löytyi kartanon mailta – Talokaupat toivat helsinkiläisen yrittäjäpariskunnan Malmgårdiin
 3. Porlammilla valokuvanäyttely viime vuosisadan alun elämästä
 4. Oivalluksia kuvin ja sanoin – Jaakko Stickin näyttely The Odor tarjoilee surrealistisen taidekokemuksen
 5. Katso 360°-video: Katso video: Tältä näyttää meno ravihevosen kyydissä Loviisan raveissa
 6. Kutsumuksena merenkäynti – Valkossa asuva Patrik Snellman löysi unelmatyönsä meriltä
 7. Leijonat ärjyi FC Loviisan nurin – valmentaja pettyi omiensa esitykseen
 8. Taitavissa käsissä kankaasta syntyy tauluja, laukkuja ja hiuskoristeita
 9. Loviisan kesäravit saatiin vihdoinkin käyntiin – samalla juhlistettiin radan 70-vuotista taivalta juhlalähdöllä
 10. Maastopaloja enemmän, autopaloja vähemmän – Palotilanteiden tahallisuus jää usein pimentoon
 11. Kesäravit alkavat maanantaina – Loviisassa odotetaan vesi kielellä kauden avausta
 12. Tissiflashmob lauantaina Loviisassa – teemana vallan takaisin ottaminen
 13. Pohjoinen vetää nyt puoleensa - Vaikka moneen maahan lentomatkailu on auennut, elämyksiä etsitään lähialueilta
 14. Minä ja Suomenlahti: Otto ahmii tonneittain jätteitä kyytiinsä – Sipoon suunnalta jätekeräykseen päätyi melko uusia televisioita
 15. Asukasmäärä kasvoi neljässä kunnassa – Sipoo se vain jaksaa porskuttaa, mutta kyllä Lapinjärvelläkin päästiin plussalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.