Ensin huudetaan apua, sitten aletaan pelastaa – hengenpelastustaitoja opeteltiin uimarannalla

– Näistä taidoista voi olla joskus hyötyä, arveli Miina Kärkkäinen, joka oli yksi hengenpelastuskurssin osallistujista.

Loviisan kaupungin järjestämä ensimmäinen Junior Lifesaver -kurssi pidettiin kuluneella viikolla Plagenin uimarannalla.

– Mukana oli viisi innokasta 9-13-vuotiasta osallistujaa, jotka kaikki ovat hyviä uimareita, liikunnanohjaaja Karolina Hovi selvitti.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (SUH) on räätälöinyt Junior Lifesaver-toimintaa 8-15-vuotiaille uimataitoisille tytöille ja pojille. Kursseilla harjoitellaan pelastautumista ja toisen pelastamista oikeilla välineillä ja oikeilla tekniikoilla.

– Mitä pitää tehdä ihan ensimmäiseksi, jos näkee että joku on pulassa vedessä, liikunnanohjaaja Fanny Stam-Ravi kyseli kurssilaisilta.

– Pitää huutaa apua ja vasta sitten lähteä pelastamaan, kurssilaiset tiesivät.

– Ja mukaan kannattaa ottaa apuväline.

Apuvälineeksi sopii vaikka muoviämpäri ja -kanisteri, jos muuta ei ole tarjolla.

– Pulassa olevaa pitää myös rauhoitella.

SUH:n kurssien tavoitteena on oppia turvallista vesillä liikkumista ja tilanteiden ennakointia sekä kunnioittamaan vesielementtiä.

Pelastusharjoitusten ohella tähdätään myös hyvään uimataitoon ja kestävyyteen. Uintitekniikoista harjoitellaan mm. rintauintia, kroolia ja selkäkroolia sekä pelastusuintitekniikoita kuten kylkiuintia ja pelastusselkäuintia, pelastuskroolia ja vedenpoljentaa. Lisäksi harjoitellaan ensiaputaitoja.

Loviisan kurssilaisista kukaan ei ole ollut tilanteessa, jossa hengenpelastustaitoja olisi tarvittu. Taitojen oppimisen kaikki näkivät kuitenkin tärkeänä ja hyödyllisenä.

– Osaa sitten toimia, jos jotain sattuu.

Kurssi sisälsi hengenpelastustaitojen opettelun ohella myös vapaampaa ohjelmaa, kuten uimista ja vesileikkejä.

– Täällä saa uida tosi paljon, Casper Koivisto tuumi.

Tieto

HRAP auttaa toimimaan

H = Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.

R = Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A = Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.

P = Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna tai heitä puväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Lähde: SUH

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut