Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakevään aiheuttama hoitovelka alkaa erääntyä terveydenhuollossa: Puhelujen määrä lähti nousuun

Koronakevään aikana paisunut hoitovelka alkaa erääntyä terveydenhuollossa. Näin voi päätellä terveydenhuollon palvelunumeroihin tulevien puheluiden määrästä, joka selviää alan viestintäratkaisuja myyvän Aurora Innovationin tilastoista.

Alkuvuodesta yhteydenottoja tuli yrityksen mukaan vajaat 717 000.

Koronaepidemian alussa soittojen määrässä nähtiin piikki – lähes 870 000 puhelua – mutta tautitilanteen edetessä puheluiden määrä romahti vajaaseen 598 000:een. Kun rajoitteita kesäkuun alussa alettiin purkaa, puheluiden määrä lähti nousuun. Kesäkuun luku oli jo 613 000.

Tavallisesti yhteydenotot vähenevät kesäkuukausina.

Lue lisää: Lääkärit huolestuivat koronakevään ilmiöstä – "Voi aiheuttaa suoranaista vaaraa terveydelle"

Tilasto vahvistaa käsitystä, että ihmiset välttivät koronakevään aikana yhteydenottoja terveydenhuoltoon kiireettömissä asioissa. Lääkärit ovat olleet tilanteesta huolissaan sekä ihmisten terveyden että kertyvän hoitovelan takia.

– Kevään aikana paisunut hoitovelka aiheuttaa valtavan paineen terveydenhuollolle tulevaisuudessa ja jonojen purkamiseen on arvioitu menevän pahimmillaan vuosia. On erittäin tärkeää, että terveydenhuollossa otetaan käyttöön ratkaisuja, joiden avulla palvelujen kasvavaan kysyntään voidaan vastata kustannustehokkaasti mutta samalla hyvä palvelutaso säilyttäen – unohtamatta hoitoalan ammattilaisten työhyvinvointia, sanoo Aurora Innovationin Suomen maajohtaja Mikael Liias yrityksen tiedotteessa.

Aurora Innovation arvioi tilastojensa pohjalta, että koronakevään aikana patoutunut hoidontarve näkyy tulevana syksynä noin 20 prosentin kasvuna suomalaisten yhteydenotoissa terveydenhuoltoon, verrattuna vastaavaan aikaan edellisenä vuotena.

Aurora Innovationin ratkaisuja käyttävät muun muassa Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit, Turun kaupunki, Espoon kaupunki ja monet kunnat eri puolilla Suomea.