Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion kalastajan rysään uponneen purjeveneen asiassa

Helsingin hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden tuomion rysän päälle uponneen purjeveneen tapauksessa.

Boistön vesialueella vuoden 2015 syyskuussa ammattikalastajan rysän päälle uponneen purjeveneen tapaus on saanut uuden käänteen Helsingin hovioikeudessa tiistaina.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti 3.12.2018, että mies oli tahallisesti upottanut yhdessä entisen vaimonsa kanssa omistaman Maestro-purjeveneen, joka löytyi 17.9.2015 loviisalaisen kalastajan Mikael Lindholmin rysän päältä merenpohjasta Loviisan Söderbyssä.

Käräjäoikeuden törkeästä petoksen yrityksestä ja törkeästä vahingonteosta ehdolliseen vankeuteen sekä vahingonkorvauksiin tuomittu loviisalainen mies on voittanut juttunsa Helsingin hovioikeudessa. Hänet vapautettiin tiistaina kaikista tuomioista ja vahingonkorvauksista.

Hovioikeus katsoi, ettei syytteissä kuvattua tapahtumienkulkua voitu pitää siinä määrin todennäköisenä, etteikö vastaajan syyllisyydestä jäisi varteenotettavaa epäilyä.

Hovioikeus toteaa vielä, että syytetun osaomistajan kertomus on ollut seikkaperäinen ja se on pysynyt johdonmukaisena läpi prosessin eri vaiheiden.

– Asiassa ei ole esitetty sellaista näyttöä, joka olennaisesti horjuttaisi miehen kertomusta siitä, että hän oli ollut kotonaan nukkumassa silloin, kun vene katosi, todetaan hovioikeuden päätöksessä.

Sanattomaksi tämä vetää.

Mikael Lindholm, kalastaja

Hovioikeuden tiistaisella päätöksellä käräjäoikeuden 3.12.2018 tuomitsema purjeveneen osaomistaja vapautetaan velvollisuudesta maksaa LähiTapiola-vakuutusyhtiölle korvauksia veneen nostokustannuksista, veneen vahinkotutkimuksen kustannuksista, veneen rahtikustannuksista, veneen puhdistamisesta aiheutuneista kuluista ja veneen varastoinnista aiheutuneista kustannuksista sekä velvollisuudesta korvata LähiTapiolan oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi hänet vapautetaan velvollisuudesta maksaa entiselle vaimolleen puolet veneen arvosta sekä velvollisuudesta korvata tämän oikeudenkäyntikulut, asianosaiskulut mukaan lukien.

Purjeveneen osaomistaja vapautetaan myös velvollisuudesta maksaa kalastaja Mikael Lindholmille korvausta rysän korjauskustannuksista, työkustannuksista ja menetetystä kalasaaliista sekä velvollisuudesta korvata Lindholmin oikeudenkäyntikulut.

Valtio velvoitetaan oikeudenkäynnistä korvaamaan osaomistajan oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa 20.782,60 eurolla viivästyskorkoineen siitä lukien, kun kuukausi on kulunut hovioikeuden tuomion antamispäivästä.

Valtio velvoitetaan suorittamaan purjeveneen osaomistajamiehelle 28.213,36 euroa hänen oikeudenkäyntikuluistaan hovioikeudessa.

Korvauksetta jäänyt ja oikeudenkäyntikulujensa maksajaksi määrätty kalastaja Mikael Lindholm kertoi hämmästyneensä hovioikeuden tuomiota.

– Sanattomaksi tämä vetää. En voinut kuvitella, että viiden vuoden prosessin jälkeen jään ilman vahingonkorvauksia, ja että joudun maksamaan vielä oikeudenkäyntikuluja, Lindholm huokaili.

– Minun rysä oli asianmukaisesti merkitty ja täysin luvallisella paikalla, ja sitten sieltä löytyy uponnut purjevene, josta aiheutui isot vahingot minulle, Lindholm kertaa.

Hän kertoi harkitsevansa valitusluvan pyytämistä korkeimmalta oikeudelta 24.8.2020 mennessä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

LSTV:n videoita Boistön rysämysteeristä vuodelta 2015.