Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion kalastajan rysään uponneen purjeveneen asiassa

Helsingin hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden tuomion rysän päälle uponneen purjeveneen tapauksessa.

Kalastajan rysän päällä vuoden 2015 syyskuussa maannut mystinen esine paljastui lopulta Loviisasta varastetuksi ilmoitetuksi Maestro-purjeveneeksi, jonka osaomistaja vapautettiin kaikista syytteistä. Mikael Lindholm
Arto Henriksson

Arto Henriksson

Boistön vesialueella vuoden 2015 syyskuussa ammattikalastajan rysän päälle uponneen purjeveneen tapaus on saanut uuden käänteen Helsingin hovioikeudessa tiistaina.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti 3.12.2018, että mies oli tahallisesti upottanut yhdessä entisen vaimonsa kanssa omistaman Maestro-purjeveneen, joka löytyi 17.9.2015 loviisalaisen kalastajan Mikael Lindholmin rysän päältä merenpohjasta Loviisan Söderbyssä.

Käräjäoikeuden törkeästä petoksen yrityksestä ja törkeästä vahingonteosta ehdolliseen vankeuteen sekä vahingonkorvauksiin tuomittu loviisalainen mies on voittanut juttunsa Helsingin hovioikeudessa. Hänet vapautettiin tiistaina kaikista tuomioista ja vahingonkorvauksista.

Hovioikeus katsoi, ettei syytteissä kuvattua tapahtumienkulkua voitu pitää siinä määrin todennäköisenä, etteikö vastaajan syyllisyydestä jäisi varteenotettavaa epäilyä.

Hovioikeus toteaa vielä, että syytetun osaomistajan kertomus on ollut seikkaperäinen ja se on pysynyt johdonmukaisena läpi prosessin eri vaiheiden.

– Asiassa ei ole esitetty sellaista näyttöä, joka olennaisesti horjuttaisi miehen kertomusta siitä, että hän oli ollut kotonaan nukkumassa silloin, kun vene katosi, todetaan hovioikeuden päätöksessä.

Sanattomaksi tämä vetää.

Mikael Lindholm, kalastaja

Hovioikeuden tiistaisella päätöksellä käräjäoikeuden 3.12.2018 tuomitsema purjeveneen osaomistaja vapautetaan velvollisuudesta maksaa LähiTapiola-vakuutusyhtiölle korvauksia veneen nostokustannuksista, veneen vahinkotutkimuksen kustannuksista, veneen rahtikustannuksista, veneen puhdistamisesta aiheutuneista kuluista ja veneen varastoinnista aiheutuneista kustannuksista sekä velvollisuudesta korvata LähiTapiolan oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi hänet vapautetaan velvollisuudesta maksaa entiselle vaimolleen puolet veneen arvosta sekä velvollisuudesta korvata tämän oikeudenkäyntikulut, asianosaiskulut mukaan lukien.

Purjeveneen osaomistaja vapautetaan myös velvollisuudesta maksaa kalastaja Mikael Lindholmille korvausta rysän korjauskustannuksista, työkustannuksista ja menetetystä kalasaaliista sekä velvollisuudesta korvata Lindholmin oikeudenkäyntikulut.

Valtio velvoitetaan oikeudenkäynnistä korvaamaan osaomistajan oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa 20.782,60 eurolla viivästyskorkoineen siitä lukien, kun kuukausi on kulunut hovioikeuden tuomion antamispäivästä.

Valtio velvoitetaan suorittamaan purjeveneen osaomistajamiehelle 28.213,36 euroa hänen oikeudenkäyntikuluistaan hovioikeudessa.

Korvauksetta jäänyt ja oikeudenkäyntikulujensa maksajaksi määrätty kalastaja Mikael Lindholm kertoi hämmästyneensä hovioikeuden tuomiota.

– Sanattomaksi tämä vetää. En voinut kuvitella, että viiden vuoden prosessin jälkeen jään ilman vahingonkorvauksia, ja että joudun maksamaan vielä oikeudenkäyntikuluja, Lindholm huokaili.

– Minun rysä oli asianmukaisesti merkitty ja täysin luvallisella paikalla, ja sitten sieltä löytyy uponnut purjevene, josta aiheutui isot vahingot minulle, Lindholm kertaa.

Hän kertoi harkitsevansa valitusluvan pyytämistä korkeimmalta oikeudelta 24.8.2020 mennessä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

LSTV:n videoita Boistön rysämysteeristä vuodelta 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 2. Terveysaseman kohtalo ratkaistaan torstaina - Lapinjärveläisiltä Loviisan kaupunginvaltuustolle yli 700 nimen lista jolla vedotaan terveysaseman säästämiseen
 3. Livelähetys kello 17: Loviisan valtuustossa tänään säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 4. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 5. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 6. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 7. Sinikan siilibaarissa uskollisia asiakkaita – enimmillään siilejä on ollut jopa 20
 8. Minä ja Suomenlahti: Aspskärillä on suojeltu lintuja 1920-luvun alusta asti – Asemapäällikkö Harri Malkion kipinä mereen syttyi 1967 Pyhtään Kaunissaaressa
 9. Muovijätteet kiertoon – Loviisassa pakkausmuovin erilliskeräys löytyy noin 90 kiinteistöltä
 10. Stockfors Art Festivalilla omistaudutaan yksityiskohdille
 11. Valtuuston kokouksesta ennustetaan pitkää - listalla leikkaukset ja Kuningattarenrannan kaava
 12. KV Restaurants avaa seurahuoneelle tilausravintolan ja tapahtumapaikan
 13. FC Loviisan miehille historiallinen voitto - Kulennoisten Pallo hävisi kotonaan loviisalaisille 4-3
 14. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
 15. Selvitys: Koulujen sulkemisella oli mitätön vaikutus lasten koronatartuntoihin – Opettajienkaan riski ei Ruotsin tietojen mukaan suurentunut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Livetallenne: Loviisan valtuustosta, jossa hyväksyttiin säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 2. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 3. Livelähetys: Lovarin torikamera näkyy tästä
 4. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 5. Läntisen sisääntulon kiertoliittymään merellinen rakennelma - aiemmin istutetut kasvit poistetaan
 6. Stockfors Art Festivalilla omistaudutaan yksityiskohdille
 7. Säästölistalle ja yt-neuvotteluille jatkoa - Matkailutoimisto ja Tesjoen kirjasto suljetaan, ulkoliikuntapaikkojen määrä vähenee, Sibeliuspäiviä ei enää järjestetä
 8. Loviisa kiinnostunut ratahankeyhtiön osakkuudesta tietyin ehdoin
 9. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 10. Kuningattarenrannan tonttien hinnat vaihtelevat 27 500 eurosta 135 000 euroon - Kaavat ja tonttihinnat etenevät valtuustoon
 11. Livekuvaa: Loviisan Sanomille uusittu torikamera - kuvan laatu aiempaa parempi myös hämärässä - katso tästä
 12. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 13. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 14. "Loviisan talouden tasapainottaminen lapinjärveläisillä ikäihmisillä ei ole perusteltua" - kunnassa kerättävällä nimilistalla on jo yli 500 allekirjoitusta
 15. Metalliranta myynnissä - kaupan 53 hehtaaria maata ja 107 hehtaaria vesialuetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.