Plagenilla havaittu sinilevää

Loviisan uimarannalla havaittiin sinilevää 17.6. ja rannalle laitettiin varoitus.

Tiistaina 23.6. otetussa näytteessä sinilevän määrä oli silmämääräisesti jo runsasta, tuloksia Porvoon ympäristöterveydenhuolto saa muutamassa päivässä. Keskiviikkona 24.6. sinilevää oli selvästi havaittavissa ainakin laiturin vieressä.

Sinibakteerisessa vedessä uimista tulee välttää, muistuttaa Porvoon ympäristöterveydenhuolto. Jos kuitenkin ui, on käytävä suihkussa uimisen jälkeen. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, kuumetta ja päänsärkyä. Plagen on ns. EU-ranta josta otetaan vesinäytteet neljä kertaa uimakauden aikana. Tiistain näytteenotto oli kauden toinen.

Fakta

Syanobakteerit

Syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti.

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen.

Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä.

Syanobakteerinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Uimista tulee välttää runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana, myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita. Jos kuitenkin uit, käy suihkussa uimisen jälkeen.

Lapset tulisi pitää poissa rannasta runsaiden esiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Lähde: Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut