Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin henkilöstö ei hyväksy irtisanomisia tai lomautuksia säästötoimina- "Ensimmäisenä tulisi muuttaa kaupunkistrategiaa"

Loviisan kaupungin henkilöstöjärjestöt eivät hyväksy kaupungin talouden paikkaamista henkilöstösäästöin.

Yhteisessä tiedotteessaan järjestöt katsovat, että jos kaupungin verotulot eivät riitä strategian mukaisiin palveluihin, tulisi ensimmäisenä toimena muuttaa kaupunkistrategiaa.

– Kaupunkistrategialinjaukset kuuluvat kaupunginvaltuustolle, ei henkilöstöjärjestöjen edustajille. Kaupunkistrategialinjauksilla on mahdollista laatia sen mukainen tavoitepalveluverkko ja -organisaatio sekä käydä tarvittavat YT-menettelyt. Nyt Loviisassa käydään YT-neuvotteluja ja suunnitellaan palveluihin vaikuttavia heikennyksiä, vaikka kaupunkistrategian mukaan pitäisi tarjota ”kuninkaallisia palveluja kuningattaren kaupungissa”. Ristiriita on ilmeinen, todetaan tiedotteessa

Henkilöstöjärjestöjen työnantajalta saaman selvityksen mukaan 79 henkilöä saavuttaa eläkeiän (64 vuotta) vuosina 2020-2022. Tämän luonnollisen poistuman hyödyntäminen on järjestöjen mielestä ainoa hyväksyttävä tapa vähentää henkilöstöä. Siinäkin tapauksessa työt pitää järjestöjen mielestä organisoida niin etteivät jäljelle jäävät rasitu.

– Jokainen työntekijä tai viranhaltija päättää luonnollisesti itse oman eläköitymisensä ajankohdan, mutta näin merkittävä potentiaali tulee ensisijaisesti hyödyntää. Mikäli lasketaan keskimääräisellä 40 000 e/v hlö -palkkakululla, saavutettaisiin tällä potentiaalilla noin 3,16 me vuosittaiset säästöt, laskevat järjestöt tiedotteessaan.

Osa-aikaistamisten toivotaan perustuvan ensisijaisesti vapaaehtoisuuteen. Irtisanomisista järjestöt huomattavat, että ne ovat työsuhteisilla mahdollisia vain, jos työ on tuotannollis-taloudellisista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.

– Virkasuhteisilla tuotannollis-taloudellinen irtisanomisen peruste ei täyty, jos irtisanomisen syyksi ilmoitetut tehtävien uudelleenjärjestelyt eivät tosiasiasiallisesti vähennä työnantajalla tarjolla olevia tehtäviä tai muuta tehtävien laatua. Irtisanomisia pitää harkita huolella, järjestöt muistuttavat.

Lomautuksia ei yhteisessä julkilausumassa hyväksytä lainkaan. Järjestöt arvioivat lomautusten sekoittavan koko kaupungin palvelutarjonnan ja lisäävän työn kuormitusta ja sitä kautta sairauspoissaoloja.

– Lisäksi on huomattavaa, että joillakin aloilla kuten esimerkiksi opetus-, kasvatus-, hoito- ja sosiaalityö, lomautukset voivat johtaa laittomiin tilanteisiin ja siihen jälkiselvittelystä voi koitua taloudellista vahinkoa, tiedotteessa mainitaan.

Kouluverkkoselvityksiä on tehty Loviisassa moneen kertaan. Järjestöt kaipaavat päätöksiä, joilla turvataan oppilasmäärien vähentyessä laadukas ja tasa-arvoinen opetus.

– Isot koulut isoine opetusryhmineen eivät voi vähenevien resurssien myötä toimia enää pienten koulujen ”maksajina”.

Tiedotteessa paheksutaan kaupungin valitsemaa aikataulua, jossa henkilöstön kuuleminen lomakaudella on vaikeaa.

– Päätöksenteko asiaan liittyen heinäkuun alussa osoittaa, että päätös halutaan tehdä ”hiljaisuudessa”, arvioidaan tiedotteessa.

– Neuvottelujen jatkaminen elokuussa siten, että Juko ry:n pääluottamusmies olisi voinut osallistua YT-neuvotteluihin kokonaisuudessaan, ei tullut kysymykseen. Selkeää syytä tähän aikatauluttamiseen on vaikea ymmärtää, koska päätöksiä olisi mahdollista tehdä vielä syksylläkin.

Yhteisen tiedotteen ovat allekirjoittaneet Jukon pääluottamusmies Eveliina Passi, Tehyn pääluottamusmies Päivi Kanervio, Superin pääluottamusmies Sirpa Kiili, Jytyn pääluottamusmies Juha-Pekka Palasmaa, JHL:n pääluottamusmies Reijo Pulkkinen sekä JHL:n aluetoimitsijat Santeri Halttunen ja Ossi-Pekka Ollikainen.